Antonjin Panenka - Penal koji je promenio fudbal - Sportska sećanja

Antonjin Panenka – Penal koji je promenio fudbal

Čeh Antonjin Panenka nije ni sanjao da će njegov udarac postati tako popularan u modernom fudbalu. Mnogi igrači su ispali smešni pokušavajući da izvedu ovaj šut, ali kad to rade majstori, publika je u transu.
Ime legendarnog češkog fudbalera Antonjina Panenke na prvi pogleda ne znači mnogo. Ali tek kad ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu malo pažljivije pročitaju prezime ovog asa, shvataju o čemu je reč. Prepuna beogradska “Marakana” geldala je finale Evropskog prvenstva 1976. godine između Čehoslovačke i Zapadne Nemačke. O šampionu kontinenta tada su prvi put odlučivali penali. Sedam igrača je pogodilo, promašio je jedino Uli Henes. Čehoslovačku je samo jedan gol delio od velikog slavlja, a onda je loptu uzeo Antonjin Panenka. Šut za titulu i večnost izveo je spektakularno. Čeh Antonjin Panenka je na EP u Beogradu 1976, izveo penal na način koji viđen do tadZaleteo se, golman se bacio u stranu, a on je lagano potkopao loptu, zatresao protivničku mrežu i na do tada neviđeni način doneo Čehoslovacima jedinu titulu šampiona kontinenta.
Ovaj udarac promenio je istoriju fudbala a tokom svih ovih godina mnogi fudbaleri su pokušali da iskopiraju Panenku. „Ponosan sam na taj udarac, ali malo mi smeta što je zbog njega zaboravljeno sve ostalo što sam postigao u karijeri. Da mi udarac u finalu nije uspeo, da sam promašio, verovatno bih sledećih 30 godina radio na traci u fabrici. A možda bi i tadašnji komunistički režim pomislio da sam se rugao narodu… I ne bih se dobro proveo. Sve je počelo iz opklade sa golmanom Hruškom, naučio sam tako da šutiram zbog piva i čokolade u koje smo se kladili.“ – otkriva tajnu svoje „magije“ Antonjin Panenka.
Kako je izgledao udarac koji je ušao u fudbalsku legednu, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama:

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This