Bojkot Vimbldona zbog Nikole Pilića - Sportska sećanja

Bojkot Vimbldona zbog Nikole Pilića

Nikola Pilić je bio u centru poznatog Vimbldonskog bojkota 1973. godine. Te godine jugoslovenski teniski savez, uz obrazloženje da je Pilić odbio da igra za reprezentaciju u Dejvis kupu odlučio da ga suspenduje iz svih takmičenja, što je tadašnja svetska teniska organizacija prihvatila, pa Pilić nije smeo da nastupa na turnirima. Pošto je to značilo da neće nastupiti i na Vimbldonu, gotovo svi tadašnji najbolji teniseri odlučili su nakon što je odbijen njihov zahtev da se Pilić ipak pozove na Vimbldon, da i oni bojkotuju te godine najveći teniski turnir na svetu.
Za Nikolu Pilića je 1973. godina bila jedna od najboljih u karijeri. Ostvario je te godine najveći uspeh u singl konkurenciji, kada je stigao do finala Rolan Garosa u kojem je poražen od velike rumunske teniske zvezde Ilije Nastasea. Ipak, taj uspeh ostao je u senci Nikijeve suspenzije od strane jugoslovenskog teniskog saveza, koja je dovela do najvećeg bojkota u istoriji Vimbldona.Za Nikolu Pilića je 1973. godina bila jedna od najboljih u karijeri. Ostvario je te godine najveći uspeh u singl konkurenciji, kada je stigao do finala Rolan Garosa u kojem je poražen od velike rumunske teniske zvezde Ilije Nastasea. Ipak, taj uspeh ostao je u senci Nikijeve suspenzije od strane jugoslovenskog teniskog saveza, koja je dovela do najvećeg bojkota u istoriji Vimbldona. Pre te godine Pilić je 12 godina igrao za reprezentaciju u Dejvis kupu, a želeo je da igra i te godine protiv Novog Zelanda u Zagrebu, ali pošto se iste nedelje kada i Dejvis kup igrao masters parova, Pilić je ipak odlučio da prednost da mastersu. Ljudi iz saveza su to znali unapred i možda se oko toga i ne bi digla tolika prašina, da jugoslovenski dubl Franulović i Jovanović  nije poražen od Novozelanđana, što je razljutilo čelnike saveza, koji su svu krivicu za taj poraz svalili na Nikolu Pilića i njegvo neigranje u tom meču. Jugoslavenski teniski savez je tada zbog neigranja u Zagrebu odlučio da Piliću zabrani učesće na svim turnirima, što je tadašnja svetska teniska organizacija prihvatila. Kada se saznalo da Nikoli neće biti dozvoljeno ni učešće na Vimbldonu, čak 81 teniser je odlučio da bojkotuje turnir solidarizirajući se sa Pilićem. Među onima koji su bojkotovali turnir bilo je čak trinaestorica igrača iz prvih 16, pa je taj turnir koji se smatra najslabijim u istoriji Vimbldona osvojio Jan Kodeš.
Taj bojkot je ipak doneo na kraju velike koristi igračima. Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) je ojačalo i može se slobodno reći od te godine ima veći uticaj na svetski tenis od nacionalnih saveza. Nikola Pilić se mnogo godina kasnije prisetio kako je izgledao taj čuveni bojkot. “Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza, koji nisu znali ni da igraju tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smeo, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna sa Jugoslavijom. Britanac Rodžer Tejlor (stigao do polufinala) nastupio je samo zbog toga, jer je mislio da će osvojiti turnir. Posle mi se izvinjavao zbog toga.”
Ostaje da se pamti legendarni bojkot Vimbldona zbog Nikole Pilića, koji se može slobodno reći da je doneo velike promene u svetskom tenisu i povećao uticaj profesionalnih tenisera na najveće turnire.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This