Brutalan prekršaj Menigina nad Kićanovićem zbog koga Kića nije primio olimpijsko zlato - Sportska sećanja

Brutalan prekršaj Menigina nad Kićanovićem zbog koga Kića nije primio olimpijsko zlato

Osvojiti olimpijsku zlatnu medalju i potom na pobedničkom postolju ponosno slušati i pevati himnu svoje zemlje, san većine sportista koji vredno treniraju gotovo celog života ne bi li ispunili tako nešto. Ni u slučaju Dragana Kićanovića nije bilo puno drugačije, trenirao je, stigao blizu cilja, ali zbog jednog bezobraznog prekršaja nije uspeo da se popne na pobedničko postolje i primi medalju zbog koje je toliko trenirao i bio spreman na velika odricanja.
Košarkaši Jugoslavije dominantim partijama osvojili su svoje jedino olimpijsko zlato u istoriji na Igrama u Moskvi 1980. godine. Generacija Kićanovića, Slavnića, Dalipagića, Ćosića, Delibašića… bila je dominantna u Moskvi i bez poraza je osvojila zlatnu medalju, zaokruživši tako na najbolji način sjajnu prethodnu deceniju. Iako su mnogi očekivali da će protivnik „Plavima“ u borbi za zlato biti SSSR, posle iznenađujućeg poraza domaćina od Italije, Na semaforu je bilo +9 za „Plave“ i napad na manje od 20 sekundi do kraja i pitanje pobednika je bilo rešeno, kada je Dragan Kićanović krenuo u prodor po čeonoj liniji, više u nameri da zadrži vreme nego da poentira. Očigledno frustriran porazom, zvanično najbolji košarkaš u Evropi te godine Dino Menegin, nije želeo da dozvoli taj prodor Kićanovića, prišao je Jugoslovenu i kolenom ga udario po levoj butini. Iako se odmah izvinio za svoj prekršaj, mnogi od učesnika, ali i gledalaca veruju da je Menegin namerno tako brutalno zaustavio Kićanovića. Lekarska ekipa odmah je intervenisala, a bek „Plavih“ morao je da bude iznešen sa parketa, da bi odmah potom zbog teške povrede butnog mišića bio prebačen u moskovsku bolnicu, zbog čega je propustio ceromoniju dodele medalja. Zlatnu olimpijsku medalju za Dragana Kićanovića primio je Zoran „Moka“ Slavnić, a Kića je zbog povrede i naredne mesece proveo daleko od košarkaškog terena.na megde Jugoslaviji došli su „Azuri“. Nije to donelo nikakvo opuštanje kod čete Ranka Žeravice, pa je reklo bi se rutinski u najvažnijem meču karijera svih učesnika finala Jugoslavija vrlo lako savladala Italiju sa 86:77. Ipak, da košarkaši Jugoslavije finale na pamti samo po dobrom, pobrinuo se u završnici meča najbolji italijanski košarkaš Dino Menegin.
Na semaforu je bilo +9 za „Plave“ i napad na manje od 20 sekundi do kraja i pitanje pobednika je bilo rešeno, kada je Dragan Kićanović krenuo u prodor po čeonoj liniji, više u nameri da zadrži vreme nego da poentira. Očigledno frustriran porazom, zvanično najbolji košarkaš u Evropi te godine Dino Menegin, nije želeo da dozvoli taj prodor Kićanovića, prišao je Jugoslovenu i kolenom ga udario po levoj butini. Iako se odmah izvinio za svoj prekršaj, mnogi od učesnika, ali i gledalaca veruju da je Menegin namerno tako brutalno zaustavio Kićanovića. Lekarska ekipa odmah je intervenisala, a bek „Plavih“ morao je da bude iznešen sa parketa, da bi odmah potom zbog teške povrede butnog mišića bio prebačen u moskovsku bolnicu, zbog čega je propustio ceromoniju dodele medalja. Zlatnu olimpijsku medalju za Dragana Kićanovića primio je Zoran „Moka“ Slavnić, a Kića je zbog povrede i naredne mesece proveo daleko od košarkaškog terena.
Kako je izgledao po mnogima nameran prekršaj Menegina nad Kićanovićem, zbog koga jedana od najboljih jugoslovenskih košarkaša u istoriji nije mogao zajedno sa svojim saigračima da primi olimpijsku zlatnu medalju koju je apsolutno zasluženo osvojio, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This