Dražen "Praja" Dalipagić - 70 poena na susretu - Sportska sećanja

Dražen „Praja“ Dalipagić – 70 poena na susretu

Dražen „Praja“ Dalipagić je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Mnogi će reći da Evropa takvog poentera više nikada nije videla, a njegove brojke i danas deluju neverovatno. U Partizanu je prosečno beležio preko 27 poena po susretu, a odlaskom u Italiju njegovi košgeterski učinci postaju još impozantniji. Iz Partizana je 1981. godine otišao u Rejer iz Venecije, a nekoliko godina kasnije je igrajući za tim iz Venecije beležio 42,9 poena po utakmici, Italija je očigledno savršeno prijala „Praji“, u tri sezone je bio najbolji strelac prve lige sa prosečno 30,8, zatim 36,5 i konačno 36,3 poena po susretu. Ipak, iako je nastupao za nekoliko ekipa u Italiji i u svima pružao odlične partije, posebno se pamti sve što je uradio u dresu Rejerija iz Venecije, gde je stekao kultni status.a 25. januara 1987. godine ispisao je istoriju košarke na “Čizmi”, kada je uspeo na jednom meču da postigne 70 poena, što je i do danas ostao jedan od najboljh poenterskih učinaka u jednom meču “Palakanestra”.
Italija je očigledno savršeno prijala „Praji“, u tri sezone je bio najbolji strelac prve lige sa prosečno 30,8, zatim 36,5 i konačno 36,3 poena po susretu. Ipak, iako je nastupao za nekoliko ekipa u Italiji i u svima pružao odlične partije, posebno se pamti sve što je uradio u dresu Rejerija iz Venecije, gde je stekao kultni status. Timu iz Venecije ostao je veran i kada su bili drugoligaši, a svoje spektakularne predstave u gradu poznatom po Gondolama “krunisao” je 25. januara 1987. godine, sa punih 35 godina i to u duelu protiv Virtusa (tadašnje sponzorsko ime Dijetor) iz Bolonje.
Te januarske večeri 1987. godine Venecijanci su na svom terenu savladali goste iz Bolonje sa 107:102, Njegovu partiju Venecijanci nisu zaboravili, pa je tačno 30 godina kasnije u hali u Veneciji otvorena ploča u znak sećanja na nestvarnu “Prajinu” partiju u duelu Rijerija i Virtusa. Na ploči se nalaze svi statistički detalji Dalipagićeve fenomenalne košarke predstave iz januara 1987. godine.a teško da bi bili i blizu trijumfa da u timu nisu imali veličanstvenog Dalipagića. Igrao je “Praja” u tom susretu zaista neverovatno, pogađao je iz svih pozicija, prikazao veliki arsenal košarkaških potetza i na kraju se zaustavio na 70 postignutih poena. Za taj učinak bilo mu je potrebno “samo” 32 šuta iz igre, a Dalipagićeva statistika sa tog susreta zaista deluje neverovatno. Šutirao je 18/23 za 2 poena, 5/9 za 3 poena i 19/19 sa linije za slobodna bacanja.
Njegovu partiju Venecijanci nisu zaboravili, pa je tačno 30 godina kasnije u hali u Veneciji otvorena ploča u znak sećanja na nestvarnu “Prajinu” partiju u duelu Rejerija i Virtusa. Na ploči se nalaze svi statistički detalji Dalipagićeve fenomenalne košarke predstave iz januara 1987. godine.
Kako je izgledala partija Dražena Dalipagića, koja se i danas pamti i prepričava i koja je jedna od najčuvenijih u istoriji “Palakanestra”, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This