Džordanov "poslednji" šut

Džordanov „poslednji“ šut

U velikom NBA finalu 1998. godine sastale su se dve najbolje ekipe lige, koje su regularan deo sezone završile identičnim skorom 60-22 Juta Džez i Čikago Bulsi. Posle 5 utakmica finalne serije Čikago Bulsi su vodili sa 3-2 i sve je bilo spremno za spektakularan šesti meč u Solt Lejk Sitiju.
U šestom meču finala, Majkl Džordan je praktično igrao sam protiv “Džezera” budući da je njegov “prvi pomoćnik” Skoti Pipen igrao pod povredom leđa i uspeo da postigne samo 8 poena. U napetom i neizvesnom meču, Majkl Džordan je znao da proslavi odlučujući koš za šestu titulu Čikago Bulsa.na 40 sekundi do kraja Juta je trojkom legendarnog Džona Stoktona povela sa 86:83. U sledećem napadu Bulsa, Džordan je pogodio za dva poena, da bi onda sjajno reagovao u odbrani i ukrao loptu Karlu Melounu. A onda je u poslednjem napadu Čikaga, Majkl “krosoverom” izlomio svog čuvara Brajona Rasela, da bi nakon toga na pet sekundi pre kraja meča sa poludistance uputio jedan od najpoznatijih košarkaških šuteva svih vremena, za pobedu Bulsa i novu, šestu titulu. Bio je to poslednji šut “Letećeg” Majkla u dresu Bulsa (tada se mislilo i u karijeri) i odlazak u košarkašku penziju najvećeg košarkaša u istoriji igre pod obručima na najbolji način. Džordan je svoj poslednji meč u dresu Bulsa završio sa postignutih 45 poena.
Mnogi se i danas pitaju, da li je Džordan napravio faul u napadu? Mišljena su različita, ali je sigurno da će navijači Jute do kraja svojih života govoriti kako je bio faul u napadu, dok za navijače “Bikova” iz Čikaga nema ni govora o faulu. Da nije bilo povratka košarci pod stare dane u dresu Vašington Vizardsa, ovo bi ostao Džordanov poslednji šut u karijeri, šut koji je na najbolji način dočarao košarkašku veličinu Majkla Džordana.
Pogledajte i podsetite se verovatno najboljeg poteza u karijeri legendarnog “Letećeg“ Majkla Džordana.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This