Flojd Mejveder – Nokaut na „kvarno“

Posle meča Tajsona i Holifilda, u kome je „Gvozdeni Majk“ odgrizao parče uveta Holifildu, Mekolovih suza protiv Lenoksa Luisa ili recimo Golotinih niskih udaraca protiv Bouvija, malo šta je moglo da iznenadi ljubitelje “plemenite veštine”. Ipak, onda se u septembru 2011. godine, u meču velter kategoriji između Flojda Mejvedera i Viktora Ortiza dogodio novi bokserski skandal, koji je žestoko potresao ovaj sport.
Viktor Ortiz je u tom meču protiv Mejvedera branio titulu, a tu borbu za šampionski pojas obeležila je kontroverza u četvrtoj rundi. U toj rundi sve je počelo Ortizovim napadom na Mejvedera, kome je to bio prvi meč posle šesnaestomesečne pauze. Čim je malo odmakao, Mejveder ga je ne sačekavši da Ortiz digne gard, kombinacijom levog i desnog krošea poslao na pod. Bilo je očigledno da sudija nije dao znak za nastavak borbe, a nakon prvog, nedovoljno preciznog udarca, Ortiz je začuđeno gledao sudiju pogledom prostestirajući zbog udarca. U tom stanju dočekao je i drugi udarac, od koga nije uspeo da se oporavi i da se podigne sa poda. Titula u velter kategoriji otišla je u ruke Mejvedera, koji je pobedio po bokserskim pravilima, ali suprotno duhu “plemenite veštine”.Saterao je tada Ortiz Mejvedera u ugao i počeo žestoko da ga udara. Kako su ušli u klinč, Ortiz je Mejvedera, koji je pokušao da ga zadrži “grljenjem”, udario glavom. Sudija u ringu Džo Kortez je to primetio, odmah zaustavio borbu i kaznio Ortiza oduzimanjem poena. Ortiz se potom (pitanje koliko iskreno) izvinio Mejvederu, “prijateljski” ga potapšao, čak i poljubio, i onda je krenuo da se udalji od njega i da sačeka znak sudije, pre nego što ponovo krene u borbu. Čim je malo odmakao, Mejveder ga je ne sačekavši da Ortiz digne gard, kombinacijom levog i desnog krošea poslao na pod. Bilo je očigledno da sudija nije dao znak za nastavak borbe, a nakon prvog, nedovoljno preciznog udarca, Ortiz je začuđeno gledao sudiju, pogledom protestujući zbog udarca. U tom stanju dočekao je i drugi udarac, od koga nije uspeo da se oporavi i da se podigne sa poda. Titula u velter kategoriji otišla je u ruke Mejvedera, koji je pobedio po bokserskim pravilima, ali suprotno duhu “plemenite veštine”.
“Bili smo spremni za borbu nakon pozdrava. U ringu morate uvek da budete spremni na odbranu. Mislim da sam bio bolji, a ukoliko Ortiz bude želeo revanš, dobiće ga.” – pokušao je Mejveder posle meča bar malo da se opravda. Ipak, publika pokraj ringa nije imala razumevanja za njegov potez, pa je 15000 ljudi u MGM Grand Garden areni u Las Vegasu, ispratila Mejvederov izlazak iz hale zvižducima i glasnim negodovanjem.
Kako je izgledala kontroverzna pobeda velikog bokserskog šampiona, koja se smatra za jednu od najnesportskijih u istoriji “plemenite veštine”, podsećamo vas ovog trenutka.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This