Kada je Hrvat Vido Lončar brutalno prebio sudiju u ringu - Sportska sećanja

Kada je Hrvat Vido Lončar brutalno prebio sudiju u ringu

U Zagrebu se 2014. godine održalo juniorsko amatersko prvenstvo Evrope u boksu. “Zvezda šampionata” bio je domaći borac Vido Lončar, ali ne na način na koji bi se to moglo poželeti. Lončar je u drugom kolu odlukom sudije u ringu poražen tehničkim nokautom od Litvanca Algirdasa Baniulisa, ali se on nije “pomirio” sa tom odlukom.
Lončar je na tom juniorskom šampionatu bio velika nada hrvatske u kategoriji do 81 kilograma, ali je pošto je tri puta bio u nokdaunu, poražen tehničkim nokautom od Litvanca Baniulisa. Kada je sudija u ringu, Poljak Maciej Dziurgota pozvao boksere na sredinu ringa da zvanično proglasi pobednika borbe, Vido Lončar mu je prišao i udario ga pesnicom u glavu. Lončar je na tom juniorskom šampionatu bio velika nada Hrvatska u kategoriji do 81 kilograma, ali je pošto je tri puta bio u nokdaunu, poražen tehničkim nokautom od Litavca Baniulisa. Kada je sudija u ringu, Poljak Maciej Dziurgota pozvao boksere na sredinu ringa da zvanično proglasi pobednika borbe, Vido Lončar mu je prišao i udario ga pesnicom u glavu. Dziurgota je od udarca pao, a Lončar mu je potom prišao i zadao još sedam udaraca koji su delovali zastrašujuće.Dziurgota je od udarca pao, a Lončar mu je potom prišao i zadao još sedam udaraca koji su delovali zastrašujuće. Ove nemile scene završene su na pomalo komičan način kada je jedan od ljudi van ringa uhvatio pomahnitalog Lončara za nogu i bukvalno ga ispod konopaca izvukao sa borilišta. Zanimljivo je i da je pobednik u tom meču, Algirdas Baniulis, u trenutku  kada je sukob počeo odlučio da velikom brzinom pobegne iz ringa.Poljski sudija je završio u bolnici sa teškim telesnim povredama (utvrđeno je da ima višestruki prelom rebara), a incident je odmah prijavljen policiji, pa je Vido Lončar vrlo brzo završio u pritvoru. Hrvatski bokserski savez je odmah organizovao hitnu sednicu, na kojoj su Lončaru izrekli doživotnu suspenziju, ali i izdali saopštenje, u kome su se izvinili svima zbog skandala, koji je napravio mladi hrvatski borac.
“Hrvatski bokserski savez se duboko izvinjava svima u Hrvatskoj, hrvatskom sportu i Gradu Zagrebu zbog nedopustivog incidenta koji je napravio naš bokser Vido Lončar napavši i teškog povredivši sudiju Macieja Dziurgota iz Poljske, tokom mečeva “Hrvatski bokserski savez se duboko izvinjava svima u Hrvatskoj, hrvatskom sportu i Gradu Zagrebu zbog nedopustivog incidenta koji je napravio naš bokser Vido Lončar napavši i teškog povredivši sudiju Macieja Dziurgota iz Poljske, tokom mečeva Evropskog prvenstva u boksu za juniore u Zagrebu. Izvršni odbor HBS-a je na hitnoj sjednici doneo odluku o doživotnoj suspenziji i izbacivanju iz boksa za boksera Vidu Lončara. Takođe, Izvršni odbor je do završetka istrage suspendovao trenere koji su se u trenutku nemilog događaja nalazili uz ring. Ovim putem izvinjavamo se svima koji su u bilo kojem obliku povređeni nastupom Vide Lončara i njegovim nesportskim postupcima. Ujedno, duboko se izvinjavamo obitelji boksačkog suca Macieja Dziurgota koji se i dalje nalazi u bolnici. Vido Lončar se nalazi u pritvoru te verujemo da će institucije Republike Hrvatske odraditi svoj posao.” - pisalo je između ostalog u tom saopštenju.Evropskog prvenstva u boksu za juniore u Zagrebu. Izvršni odbor HBS-a je na hitnoj sjednici doneo odluku o doživotnoj suspenziji i izbacivanju iz boksa za boksera Vidu Lončara. Takođe, Izvršni odbor je do završetka istrage suspendovao trenere koji su se u trenutku nemilog događaja nalazili uz ring. Ovim putem izvinjavamo se svima koji su u bilo kojem obliku povređeni nastupom Vide Lončara i njegovim nesportskim postupcima. Ujedno, duboko se izvinjavamo obitelji boksačkog suca Macieja Dziurgota koji se i dalje nalazi u bolnici. Vido Lončar se nalazi u pritvoru te verujemo da će institucije Republike Hrvatske odraditi svoj posao.” – pisalo je između ostalog u tom saopštenju.
Bio je to jedan od najvećih incidenata u istoriji boksa, koji je kako to obično i biva bacio u drugi plan sve drugo viđeno na juniorskom kontinentalnom šampionatu 2014. godine, a kako je izgledalo brutalno prebijanje sudije od strane Vide Lončara, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

3 Comments

  1. Jel se zna zasto je napao sudiju?

    Post a Reply
    • Nije mu se svidelo što je sudija prekinuo borbu posle njegovog zadnjeg nokdauna. Mislio je da je u mogućnosti da nastavi borbu i da ga je sudija oštetio odlukom da zaustavi meč.

      Post a Reply

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This