Kimi Raikonen - Spektakularno preticanje u poslednjem krugu

Kimi Raikonen – Spektakularno preticanje u poslednjem krugu

Trka na stazi „Suzuka“ 2005. godine se smatra jednom od najluđih u prvoj deceniji 21. veka u Formuli 1. Činjenica da se na startu te trke četvorica tada vodećih u šampionatu (Fernando Alonso, Mihael Šumaher, Kimi Raikonen i Huan Pablo Montoja) nalazila u sedmom redu i niže, najavilo je veliku zabavu u trci, ali je sama trka nadmašila i najveća očekivanja.
Na trci za Veliku nagradu Japana 2005. godine viđeno je svega, od brojnih preticanja i duela, pa do incidenata, ulaska sigurnosnog vozila i borbe za trijumf do poslednjeg kruga. Kada je sredinom trke Đankarlo Fizikela za volanom Renoa zaposeo čelo karavana, a nešto kasnije imao i oko 20 sekundi prednosti ispred Vebera, Batona i Raikonena delovalo je da mu pobeda sigurno neće izmaći. Kimi, koji je startovao tek sa 17. mesta imao je odličan tempo, „Ovo je jedna od mojih najboljih trka, u kojoj sam morao puno i teško da radim, ali sam i zaista uživao. Uspeo sam da prođem Fizikelu u prvoj krivini poslednjeg kruga, bila je to jedna od onih prilika za koju znate da morate da je zgrabite. Posle svih problema koje smo imali, pobeda je zaista fantastičan rezultat.“ - rekao je posle trke Kimi Raikonen.ali se našao i zaglavljen iza Batona i Vebera, pa je tek pošto se nekako našao ispred ove dvojice vožača koji su pre njega otišli u pit-stop mogao da krene u poteru za Fizikelom i senzacionalnom pobedom posle starta iz devetog reda.
Kimi je ispred sebe imao čisti stazu, što je iskoristio da krene da „leti“ „Suzukom“ i iz kruga u krug smanjuje prednost Fizikele, da bi se na svega tri kruga pre kraja našao tik iza vodećeg Italijana. Na ulasku u pretposlednji krug bila je prva prilika Finca za napad, ali je Fizikela odličnom defanzivnom vožnjom uspeo da se odbrani i da se na taj način još malo približi pobedi. Do kraja trke je Kimi imao još samo jednu realnu šansu za napad i to kada dvojica vozača po poslednji put pre pada karirane zastave budu prolazili startno-ciljnim pravcem.
Kao i krug ranije, opet je Fizikela vozio defanzivnom putanjom, pokušavši tako da natera Raikonena da uopšte odustane od napada, ali je Raikonen ovog puta očigledno bio spreman na takav potez Italijana. Odlučio se Kimi na vrlo riskantan potez i da na startno-ciljnom pravcu napadne Fizikelu sa spoljne strane, a iako je Italijan gledao da zatvori veći deo staze, nije uspeo da spreči „Ledenog“ da ispred njega posle briljantnog manevra prođe kroz prvu krivinu. Kao i krug ranije, opet je Fizikela vozio defanzivnom putanjom, pokušavši tako da natera Raikonena da uopšte odustane od napada, ali je Raikonen ovog puta očigledno bio spreman na takav potez Italijana. Odlučio se Kimi na vrlo riskantan potez i da na startno-ciljnom pravcu napadne Fizikelu sa spoljne strane, a iako je Italijan gledao da zatvori veći deo staze, nije uspeo da spreči „Ledenog“ da ispred njega posle briljantnog manevra prođe kroz prvu krivinu. U tadašnjem Kimijevom timu Meklaren Mercedesu je odmah započelo slavlje, jer su svi bili i više nego svesni da je Finac sjajnim manevrom uspeo da dođe do pobede, što je na startu trke delovalo kao „nemoguća misija“.U tadašnjem Kimijevom timu Meklaren Mercedesu je odmah započelo slavlje, jer su svi bili i više nego svesni da je Finac sjajnim manevrom uspeo da dođe do pobede, što je na startu trke delovalo kao „nemoguća misija“.
„Ovo je jedna od mojih najboljih trka, u kojoj sam morao puno i teško da radim, ali sam i zaista uživao. Uspeo sam da prođem Fizikelu u prvoj krivini poslednjeg kruga, bila je to jedna od onih prilika za koju znate da morate da je zgrabite. Posle svih problema koje smo imali, pobeda je zaista fantastičan rezultat.“ – rekao je posle trke Kimi Raikonen.
Kako je izgledalo spektakularno preticanje Kimija Raikonena protiv Đankarla Fizikele u poslednjem krugu trke na „Suzuki“ 2005. godine, kojim je Finac došao do pobede na toj trci posle starta sa 17. mesta i načinio jedan od najvećih podviga u istoriji Formule 1, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This