Klaudio Kaniđa – Suspenzija uz čuvenu izjavu

Legendarni Vujke imao je običaj da svako veče zove igrače da proveri da li su kod kuće. Kaniđa je u to vreme bio jedan od retkih koji je imao mobilni telefon, pa bi noći provodio izlazeći po klubovima širom Rima. Kada bi ga Boškov pozvao na telefon, on bi izašao ispred kluba, javio se i kratko potvrdio: “Da, treneru, kod kuće sam.” Potom bi se vratio nazad u noćni klub, gde je redovno konzumirao alkohol i kasnije, ispostaviće se, taj kobni kokain.Svojom fizičkom pojavom ličio je na rok zvezdu, zbog svoje brzine, fudbalske veštine, i duge plave kose dobio je nadimak “El Hijo del Viento“ – Sin vetra. Njegovo ime je – Klaudio Kaniđa.
Argentinac je 1992. godine obukao dres Rome, u to vreme trener “vučice” bio je srpski stručnjak, Vujadin Boškov. Legendarni Vujke imao je običaj da svako veče zove igrače da proveri da li su kod kuće. Kaniđa je u to vreme bio jedan od retkih koji je imao mobilni telefon, pa bi noći provodio izlazeći po klubovima širom Rima. Kada bi ga Boškov pozvao na telefon, on bi izašao ispred kluba, javio se i kratko potvrdio: “Da, treneru, kod kuće sam.” Potom bi se vratio nazad u noćni klub, gde je redovno konzumirao alkohol i kasnije, ispostaviće se, taj kobni kokain.
U to vreme na Apeninima je bilo dozvoljeno da u timu igraju samo tri strana igrača, Kaniđa je bio potpuno siguran da ga trener neće ubacivati u tim za nedeljnu utakmicu sa Napolijem, pa se malo više opustio tih dana, ali će se to ispostaviti kao kobna greška. Bio je u timu za meč sa Napolijem, a nakon meča pao je na doping kontroli i to je ujedno bio njegov poslednji nastup za Romu, nakon kojeg je usledila suspenzija od 13 meseci. Kako je shvatio tu suspenziju najbolje govori njegova, sada već legendarna izjava: ”Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman.”Kaniđa je bio potpuno siguran da ga trener neće ubacivati u tim za nedeljnu utakmicu sa Napolijem, pa se malo više opustio tih dana, ali će se to ispostaviti kao kobna greška. Bio je u timu za meč sa Napolijem, a nakon meča pao je na doping kontroli i to je ujedno bio njegov poslednji nastup za Romu, nakon kojeg je usledila suspenzija od 13 meseci. Kako je shvatio tu suspenziju najbolje govori njegova, sada već legendarna izjava: ”Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman.”
Argentinac je tokom svoje karijere promenio mnogo klubova i zemalja u kojima je igrao. Uvek je imao problema da se prilagodi novoj sredini, zbog svog temperamenta često je dolazio u sukob sa trenerima. Nije ostvario karijeru kakvu je po talentu mogao, ali je ostavio neizbrisiv trag u svetskom fudbalu svojom neobičnom pojavom i ponašanjem koje nije imao niti jedan fudbaler ni pre ni posle njega. Uskoro na našem sajtu možete očekivati još tekstova o legendarnom “Sinu vetra” Klaudiju Kaniđi.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This