Lase Ćus – 5 od 5 - Sportska sećanja

Lase Ćus – 5 od 5

Legendarni norveški skijaš Lase Ćus je u februaru 1999. godine pisao istoriju alpskog skijanja, uradivši nešto što niko pre, a i posle njega nije uspeo. Na SP-u u američkom Vejlu osvojio je medalje u svih pet disciplina i tako postao jedini skijaš u istoriji koji je uzeo medalje u svih pet disciplina na istom šampionatu.
Već na prvom nastupu na prvenstvu, Ćus je došao do zlatne medalje u superveleslalomu, podelivši prvo mesto sa legendarnim Hermanom Majerom, a nekoliko dana kasnije opet je usledila dominacija istog dvojca, ovog puta u spustu. Majer je bio brzi za 3 desetinke u toj trci za svoje drugo zlato, a Ćus se zadovoljio svojom drugom medaljom, ovog puta srebrnog sjaja.

Došao je red i za kombinaciju, po očekivanju bila je to trka u kojoj su dominirali Norvežani Omot i Ćus. Omot je bio brži za 16 stotinki, a Ćus se opet morao zadovoljiti srebrom i svojom trećom medaljom u tri trke. Na krilima sjajnih rezultata do tada, Ćus je u veleslalomu dominirao i došao do nove zlatne medalje, svoje druge na prvenstvu. Za kraj je ostalo takmičenje u slalomu, Ćusovoj najslabijoj disciplini i nije se očekivao njegov sjajan rezultat u toj trci. Međutim, Za kraj je ostalo takmičenje u slalomu, Ćusovoj najslabijoj disciplini i nije se očekivao njegov sjajan rezultat u toj trci. Međutim, Ćus je neverovatnom prvom slalomskom vožnjom u kojoj je stekao više od pola sekunde prednosti ispred rivala, vodio u slalomskoj trci i činilo se u tom trenutku da čak može i do zlata, što bi bila prvorazredna senzacija (nikada u karijeri ni pre ni posle toga Ćus nije pobedio u slalomskoj trci). Ipak se odlučio za sigurniju drugu vožnju, želeći pre svega da sigurnijim nastupom dođe do cilja i osvoji petu medalju na prvenstvu. Uspeo je u toj nameri, završio je trku i to na drugom mestu sa svega 10 stotinki iza Finca Kale Palandera i tako osvojio svoje treće srebro, ukupno petu medalju i ostvario nešto što niko u istoriji alpskog skijanja nije uspeo.Ćus je neverovatnom prvom slalomskom vožnjom u kojoj je stekao više od pola sekunde prednosti ispred rivala, vodio u slalomskoj trci i činilo se u tom trenutku da čak može i do zlata, što bi bila prvorazredna senzacija (nikada u karijeri ni pre ni posle toga Ćus nije pobedio u slalomskoj trci). Ipak se odlučio za sigurniju drugu vožnju, želeći pre svega da sigurnijim nastupom dođe do cilja i osvoji petu medalju na prvenstvu. Uspeo je u toj nameri, završio je trku i to na drugom mestu sa svega 10 stotinki iza Finca Kale Palandera i tako osvojio svoje treće srebro, ukupno petu medalju i ostvario nešto što niko u istoriji alpskog skijanja nije uspeo.
Posle zadnje trke na šampionatu kada je ostvario istorijski rezultat Ćus je kratko izjavio: “Uvek sam se trudio da budem što bolji i da dajem sve od sebe, ali nikada nisam ni sanjao da mogu da uradim ovako nešto.“ Zanimljivo je da je Ćusu nedostajalo ukupno samo nešto više od pola sekunde da ostvari još neverovatniji rezultat i osvoji svih 5 zlatnih medalja na tom SP-u. Njegovi rezultati deluju još nestvarnije ako se zna da su ostvareni i pored grudne infekcije koja ga je mučila cele te zime, pa i tokom takmičenja, ali koja nije sprečila ovog fenomenalnog skijaša da ostvari jedan od najvećih poduhvata u istoriji skijanja.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This