Kad je ludak sprečio De Limu da ostvari svoj san

Kad je ludak sprečio De Limu da ostvari svoj san

Brazilski maratonac Vanderlei De Lima pamtiće Olimpijske igre u Atini 2004. godine dok je živ. Bio je blizu da ostvari svoje snove i osvoji olimpijsko zlato, ali ga je jedan ludak iz publike (kako drugačije nazvati tog čoveka?) sprečio da ostvari svoj san.
Vanderlei De Lima je došao u Atinu sa ambicijama da postane prvi Brazilac koji je osvojio zlatnu medalju u maratonu na Olimpijskim igrama. I trčao je Brazilac tog 29. avgusta 2004. godine ka zlatnoj medalji, Herojski je De Lima završio trku, iako u potpunom šoku zbog onoga što se dogodilo, uspeo je da dođe do cilja i osvoji bronzanu medalju.imao je prednost na tridesetpetom kilometru u odnosu na Italijana Stefana Baldinija i činilo se da ga neće ništa sprečiti na putu do zlatne medalje. A onda je odjednom, gledalac iz Irske, imenom i prezimenom Kornelijus Horan, uleteo na stazu u znak nekog svog protesta, zgrabio De Limu i skonio ga sa staze. Nekako je uz pomoć gledaoca iz Grčke Poliviosa Kosivosa, Vanderlei De Lima uspeo da se oslobodi od ludog Irca i da se vrati na stazu, ali je izgubio oko pola minuta i dobar ritam trčanja, što je bilo dovoljno da ga stignu, a uskoro i prestignu Italijan Baldini i Amerikanac Keflezigi. Ipak, herojski je De Lima završio trku, iako u potpunom šoku zbog onoga što se dogodilo, uspeo je da se „povrati“ i dođe do cilja, osvojivši bronzanu medalju.
Posle trke brazilski olimpijski komitet je podneo zahtev da se De Limi dodeli olimpijsko zlato, ali je taj zahtev odbijen. Ipak MOK ga je nagradio medaljom “Pjer De Kuberten”, koja se dodeljuje za širenje pravog sportskog duha, a ta medalja se smatra za jednu od najvećih počasti koje mogu zaslužiti sportisti koji su učestvovali na Olimpijskim igrama.
Pogledajte nasrtaj poremećenog Irca na De Limu, kojim je sprečio Brazilca da ispuni svoji san i osvoji olimpijsku zlatnu medalju.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This