Majkl Džordan sa zastavicom Crvene zvezde - Sportska sećanja

Majkl Džordan sa zastavicom Crvene zvezde

Naizgled obična fotografija velikog Majkla Džordana iz perioda studiranja pokazuje verovatno najboljeg košarkaša svih vremena kako veselo đuska u sobi držeći otvoren kišobran… dok na zidu stoji okačen grb Crvene zvezde. Mnogi su pomislili da je u pitanju foto-montaža, ali nije. Priča o tome kako je zastavica završila u sobi Majkla Džordana je i više nego zanimljiva, pa da se podsetimo.
majkl dzordan“Leteći Majkl” je sa svojim univerzitetom Severna Karolina 1983. godine učestvovao na košarkaškom turniru u Solunu, a jedan od protivnika bila mu je i Crvena zvezda. U veoma neizvesnoj utakmici u kojoj su viđena dva produžetka, Severna Karolina je pobedila sa 105:104 i to najviše zahvaljujući Džordanu. Malo je falilo da “Crveno-beli” savladaju poznati američki univerzitet, na samo sedam sekundi pre kraja drugog produžetka vodili su sa pola koša razlike i imali loptu, ali je onda Džordan ukrao loptu Kovačeviću i u poslednjoj sekundi meča pogodio za pobedu svog tima. “Leteći Majkl” je dominirao u tom meču, pokazao je sav svoj potencijal i meč završio kao najefikasniji igrač, postigavši 32 poena. Odmah po završetku utakmice u Solunu, Džordan je kao najbolji igrač meča iz redova Severne Karoline od beogradskog kluba na poklon dobio zastavicu Crvene zvezde, koja se kasnije nalazila na zidu njegove sobe tokom studija na koledžu.
Koliko je Džordan bio neverovatan u tom meču, možda najbolje govore reči tadašnjeg trenera Crvene zvezde i velikog trenerskog maga Ranka Žeravice: “Imao sam prilike da vidim širom sveta mnoge košarkaške talente, ali je Džordan zaista košarkaš svemirske klase.” – izjavila je legenda jugoslovenske košarke odmah nakon meča. Mnogo godina kasnije, meča se podsetio i jedan od aktera na parketu, tadašnji košarkaš Crvene Zvezde Stevan Karadžić: “Tada smo sa ekipom Crvene zvezde od Severne Karoline izgubili poen razlike. Kada sam mnogo godina kasnije kao trener na usavršavanju gostovao na Severnoj Karolini dobio sam knjigu sa posvetom u kojoj stoji ‘Igraču koji je zamalo pobedio Velikog Majkla’.”
O karijeri Majkla Džordana uglavnom se sve zna, ali verujemo da vam je bilo zanimljivo da se podsetite još jedne neverovatne zanimljivosti iz karijere “Njegovog Letećeg Visočanstva“.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This