Manute Bol – Šest trojki za poluvreme

Jedno od najčudnijih dešavanja na NBA parketima svih vremena desilo se 1993. godine. Videti visokog igrača koji šutira trojke prava je retkost, ali videti igrača od 232 centimetra koji čudnom tehnikom i mehanikom šuta “ispaljuje” za poluvreme 12 trojki i pogađa 6, e to je već čudo. I zato verujemo da će većina vas zabezeknuto gledati kako je Manute Bol pre više od 23 godine odlučio da na meču protiv Finiks Sansa šutira samo trojke.
3. marta 1993. godine, tim Filadelfije otputovao je u Finiks da pokuša da savlada Sanse predvođene Čarlsom Barklijem, koji je nešto ranije trejdovan u Sanse, baš iz Filadelfije. Ipak, stvari nisu išle onako kako su se gosti nadali, predvođeni Barklijem domaći Sansi već posle prve četvrtine vode sa 43:24, a do poluvremena su došli i do plus 24. Na poluvremenu se trener Siksersa Dag Mo očigledno već predao, pa je odlučio da šansu u nastavku od starta dobiju rezerve, što je na najbolji način iskoristio “Džin iz Sudana” Manute Bol. Čim je krenulo drugo poluvreme Manute je odlučio da šutira za 3 poena, pošto je pogodio prvi šut, a vrlo brzo i drugi, nastavio je konstantno da šutira izvan linije za tri poena. Domaći ga uopšte nisu čuvali tako daleko od koša, puštali su da šutira, a Bol je to koristio, nije ga čak zaustavilo ni nekoliko uzastopnih promašaja. Do kraja treće četvrtine bio je na 4/7, a na kraju susreta na i za šutere sjajnih 6/12 izvan linije za tri poena.U prethodne tri sezone, uključujući i tada aktuelnu Manute Bol je šutirao 2/31 za tri poena, a do meča u Finiksu je u sezoni imao samo 1/8, ali to uopšte nije uticalo na njegovo samopouzdanje prilikom šuta. Čim je krenulo drugo poluvreme Manute je odlučio da šutira za 3 poena, pošto je pogodio prvi šut, a vrlo brzo i drugi, nastavio je konstantno da šutira izvan linije za tri poena. Domaći ga uopšte nisu čuvali tako daleko od koša, puštali su da šutira, a Bol je to koristio, nije ga čak zaustavilo ni nekoliko uzastopnih promašaja. Do kraja treće četvrtine bio je na 4/7, a na kraju susreta na i za šutere sjajnih 6/12 izvan linije za tri poena. „Nisu me čuvali, pa sam odlučio da probam za tri poena. Kada sam pogodio saigrači su mi rekli da nastavim, tako sam i uradio.“ – rekao je Manute Bol o svojih neverovatnih 12 šutnutih trojki za poluvreme na meču u Finiksu. „Prvi šut je uzeo na svoju ruku, a onda je odlučio da proba još jednom. Kada smo videli da mu dobro ide, ohrabrili smo ga da nastavi sa šutiranjem, pomislili smo da ćemo ih njegovim šutiranjem stići.” – rekao je posle meča trener gostiju Dag Mo.
Finiks je ipak na kraju rutinski slavio sa 125:115, gostima nije pomoglo ni Manuteovo poluvreme karijere, a kako je Sudanac svojim sjajnim šutiranjem oduševio i protivnike (najviše Čarlsa Barklija) i jedan potpuno običan NBA meč napravio istorijskim, možete se podsetite na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This