Marijan Beneš - Spektakularnim nokautom do evropske titule - Sportska sećanja

Marijan Beneš – Spektakularnim nokautom do evropske titule

Marijan Beneš bio je bokser o čijoj karijeri bi mogao da se napravi Blokbaster u Holivudu, a u njegovoj karijeri se posebno izdvaja 17. mart 1979. godine, kada je jedan, kako su ga navijači tada videli ulični borac, jedan „razjareni bik“ od prvog udarca gonga krenuo iz svog ugla na evropskog prvaka u EBU verziji Francuza Žilber Koena.
Te večeri u banjalučkom „Boriku“ promenio se jugoslovenski boks, te večeri evropski šampion postao je čovek koji je sa sjajem u očima bio spreman da “nasrne” na evropskog prvaka bez respekta i prosto prebio nesrećnog Koena, na način kako se to može videti samo u kafanskoj tuči. Marijan Beneš je pretukao Koena u prve tri runde, Posle tri savršene runde koje je Koen nekako preživeo, u četvrtoj rundi Marijan Beneš je nasrnuo na nesrećnog Francuza poput razjarenog bika potpuno svestan da je to runda njegova života, da su to sekunde ili – ili, da su to minuti kada će ili slomiti protivnika ili slomiti sebe. Marijan je stigao sa tri koraka do Koena, koji se sagao da izbegne udarce, a onda je primio onaj presudni, onaj koji ga je odvojio od poda. Beneš koji je tada sa leđa izgledao kao Roki shvatio je da je taj trenutak onaj presudan i uhvatio ga u klinč udarajući ga prvo levo, pa desno, dok se Koen nije konačno srušio, a dvorana u Banja Luci eksplodirala.tukao ga je onako kako tuku redari koji nemaju savršenu tehniku, ali imaju razoran kroše. Banjalučki borac tukao je kao sa maljem neprikosnoveno i bez zadrške „lomeći kosti“ sebi i protivniku, oterao je preneraženog Koena u ugao i “mlatio ga” širokim zamasima kakvi do tada skoro da nisu viđeni u bokserskom ringu.
Posle tri savršene runde koje je Koen nekako preživeo, u četvrtoj rundi Marijan Beneš je nasrnuo na nesrećnog Francuza poput razjarenog bika potpuno svestan da je to runda njegova života, da su to sekunde ili – ili, da su to minuti kada će ili slomiti protivnika ili slomiti sebe. Marijan je stigao sa tri koraka do Koena, koji se sagao da izbegne udarce, a onda je primio onaj presudni, onaj koji ga je odvojio od poda. Beneš koji je tada sa leđa izgledao kao Roki shvatio je da je taj trenutak onaj presudan i uhvatio ga u klinč udarajući ga prvo levo, pa desno, dok se Koen nije konačno srušio, a dvorana u Banja Luci eksplodirala. Čitava nacija je tada klicala Marijanu Benešu, novom heroju i novom idolu od Vardara do Triglava, koji se na neverovatan i spektakularan način popeo na bokserski evropski tron. Posle pobede protiv Koena njegovi Banjalučani su ga na rukama nosili gradom.
Sve Benešove borbe bile su spektakularne, ali ona iz marta 1979. godine se i danas podjednako pamti i prepričava, kao da nije prošlo više od 35 godina od tada. I zato vas mi podsećamo na nokaut koji i danas ostavlja bez daha i koji je sigurno jedan od najlepših trenutaka u istoriji jugoslovenskog boksa i sporta uopšte.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This