Neoprezni gledalac umalo koštao Gueriniji trijumfa na Alp d’ Uezu

Na Tur de Fransu se svake godine dogodi puno padova, vrlo često bude i dosta povreda, ali se čini možda najdramatičniji pad dogodio 1999. godine, kada je italijanskog biciklistu Đuzepe Guerinija jedan neoprezni gledalac umalo koštao pobede na čuvenom Alp d’ Uezu.
guerini-1010 etapa najpoznatije biciklističke trke na svetu 1999. godine bila je i više nego zanimljiva. Karavan je tog dana bio u Alpima što je automatski značilo mnogo uzbuđenja, a cilj na legendarnom Alp d’ Uezu dodatno je dao na značaju toj etapi. Kada se stiglo na poslednji uspon dana, Đuzepe Guerini je odlučio da napadne ostatak karavana i da proba sam da izađe uz Alp d’ Uez i dođe do pobede na sigurno najprestižnijoj etapi te godine. Brzo je stekao prednost, iza sebe ostavljajući Rišara Vironga najboljeg brdaša te godine i Lensa Armstronga ukupnog pobednika Tura iz 1999. godine (ta pobeda mu je kao i sve ostale kasnije oduzeta, zbog čuvenog doping skandala). Penjući se uz najteži uspon na trci, prednost Guerinija je rasla, pa se činilo da je etapa “zatvorena” i da ništa ne može sprečiti italijanskog biciklistu da trijumfuje na Alp d’ Uezu. Ipak, prava drama je tek predstojala…
Na oko kilometer do cilja etape i kada se već nazirao kraj, jedan gledalac je odlučio da stane pravo ispred Guerinija i da ga fotografiše. Uspeo je u tome, ali se nije na vreme sklonio sa puta, pa je Italijan morao da pokuša da ga zaobiđe. Ipak, u trenutku kada je Guerini pokušao da prođe pored njega, gledalac je neoprezno napravio korak ka Italijanu i doveo do direktnog sudara sa biciklistom, posle koga je Guerini završio na zemlji. Iako u potpunom šoku zbog neverovatnog događaja, Guerini se pridiže i uz pomoć publike (jedan od ljudi koji su mu pomogli bio je i gledalac koji ga je oborio) nastavlja sa usponom na Alp d’ Uez. Sreća po njega da je već bio stekao dovoljnu prednost, pa je uspeo i pored neverovatnih dešavanja na ulasku u zadnji kilometer na kraju da trijumfuje na čuvenom Alp d’ Uezu.
Podsetite se ovog neverovatnog incidenta zbog koga je Đuzepe Guerini umalo ostao bez najvažnijeg trijumfa u karijeri.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This