Nestvaran povratak Karola Bieleckog - Sportska sećanja

Nestvaran povratak Karola Bieleckog

U prijateljskoj rukometnoj utakmici 10. juna 2010. godine između Poljske i Hrvatske, desio se nesrećan događaj. Hrvatski rukometaš Josip Valčić je posle jednog dodavanja naleteo nehotice na poljskog rukometaša Karola Bieleckog i prstom mu slučajno povredio oko. Posle par operacija, lekari nisu uspeli da Poljaku spasu levo oko, rekavši mu tada da zaboravi na rukomet. Bielecki je posle operacije izjavio: “Događaju se i gore stvari u životu, nisam uopšte ljut na Valčića, nije bilo nikakve namere. Nažalost, lekari nisu mogli da mi spasu oko. Moraću da naučim da živim novi život, ali snaći ću se, pa izgubio sam “samo” oko“.
Bielecki je ipak odlučio da proba da se i dalje bavi rukometom, dobio je zeleno svetlo od lekara za to a dobio je i savet da koristi zaštitne naočare. Najveći izazov mu je bilo privikavanje na novi doživljaj prostora. U početku je to su priznali i treneri i sam Bielecki bilo puno grešaka, pogrešnih dodavanja, lopti koje ni blizu nisu pogađale cilj a verovatno i puno suza i frustracija kod Bieleckog. Osamdesetak dana posle tragičnog događaja, u prvenstvu Nemačke pred 10000 navijača ekipi Lovena za koju je tada nastupao Bielecki je gostovao Gepingen a trener domaćih je rešio da prvi put posle povrede pruži priliku Bieleckom u zvaničnom meču. Poljski Rukometaš Karol Bielecki je u dresu nemačkog Lovena briljirao u povratničkom meču na parket posle teške povrede, zbog koje je ostao bez oka.I onda je krenula “bajka”, Bielecki je krenuo da igra kao da se povreda nikada nije ni desila, pogađao je iz svih pozicija a u više navrata je sa “topovskim” šutevima od preko 100km/h milimetarski precizno pogađao same uglove protivničkog gola.
Jednostavno je to bilo veče Karola Bieleckog, veče o kome je 2 meseca ranije mogao samo da mašta. Predvodio je svoj tim do pobede od 28 : 26 a na kraju se zaustavio na brojci od 11 postignutih golova. Na kraju meča 10000 navijača je iz sveg glasa skandiralo njegovo ime i time samo upotpunili ovo neverovatno veče. “Bio je jači nego ikada ranije, celo vreme sam imao knedlu u grlu. Ovo što se danas dogodilo puno je vrednije od bilo koje pobede.” – izjavio je posle meča trener domaćih Storm. Sam Bielecki uopšte nije želeo posle meča da govori o svom hendikepu. Za njega je „stvar gotova“ i najbitnije mu je da se dobrom partijom vratio rukometu. Njegov nastup je sportska javnost dočekala sa oduševljenjem i iskrenim divljenjem i svi su se složili da je Karol Bielecki to veče ispisao jednu od najlepših i najemotivnijih priča u istoriji rukometa, pa i sporta uopšte.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

4 Comments

 1. Veoma dobar i poucan tekst. Sjajan je bio igrac i posle svega ostao covek. Ima u ovoj prici materijala i za biografski film.

  Post a Reply
  • Njegova priča prosto inspiriše!

   Post a Reply
 2. Ovaj sajt je divan, napravite FB stranicu, kako bi se lajkovalo i bila lakše dostupna. Legendarni sajt! Hvala!

  Post a Reply
  • Pozdrav, Hvala na lepim recima! FB stranica vec postoji, mozes je pronaci na adresi: https://www.facebook.com/sportskasecanja/ a mozes je i videti na dnu pocetne strane.
   Sajt je i nastao kao nadogradnja uspesnog rada na FB stranici.

   Post a Reply

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This