Neverovatan prvi trening u Arsenalu Kolo Turea - Sportska sećanja

Neverovatan prvi trening u Arsenalu Kolo Turea

Kada je došao na probu u Arsenal, Kolo Ture je na svom prvom treningu neverovatno oštrim startovima sa dve noge uspeo da povredi Tijeri Anrija, Denisa Bergkampa i na kraju Arsena Vengera. Prema svedočenjima Rej Parlora, koji je u to vreme bio igrač Arsenala, momak iz Obale Slonovače je na prvom treningu napravio „masakr“. Kolo Ture i Arsen VengerVenger je tokom treninga molio Turea da malo manje bije, ali se ovaj nije smirivao. Ipak, na kraju je ta njegova borbenost prelomila da mu menadžer ponudi ugovor.
Kolo Ture je u Arsenal došao u februaru 2002. godine iz ekipe ASEC (Obala Slonovača), transfer je iznosio oko 150.000 funti. Pre potpisivanja ugovor sa „tobdžijama“ Ture je bio na probnom treningu, a kako je on izgledao prepričao je tadašnji vezista Arsenala, Rej Parlor. „Pravo niotkuda je nasrnuo na Tijerija Anrija sa leđa i oborio ga. Strašan start, sa dve noge. Na normalnoj utakmici bi sigurno dobio crveni karton. Naš najbolji igrač se prevrće po terenu, a Arsen Venger viče „Kolo, šta to radiš? Bez startova.“ U narednom minutu Kolo Ture na potpuno isti način faulira Denisa Bergkampa. Mi nismo mogli da verujemo. Posle toga je napravio jedan dobar start, ali se lopta odbila ka Arsenu Vengeru, koji je stajao između napada i veznog reda kako bi što bolje video akciju. I onda start sa dve noge pravo na Vengera. Igrači su mislili da to nije moguće. Čovek koji je na probi je onesposobio Anrija, Bergkampa i Vengera. Arsen Venger je hramljući otišao do lekara, a Ture samo što nije zaplakao. Ni on nije mogao da veruje. Bio je to njegov veliki dan, a onesposobio nam je dva glavna igrača i menadžera. Posle toga menadžer je sedeo pored terena sa vrećicom leda na članku. Bilo mi je žao Turea i rekao sam: „Šefe, mislim da nije uradio to namerno.“ Na što mi je on odgovorio: „Pogledaj mi članak.“ Ponovio sam da nije namerno, a Venger je rekao: „Znam da nije namerno. Sviđa mi se ta požrtvovanost, potpisaćemo ugovor sutra sa njim.“ Tako je i bilo.“ – svedoči Parlor kako je izgledao taj, sad već legendarni trening.
Ture je za Arsenal debitovao tek na početku naredne sezone u meču sa Liverpulom. Po dolasku u Arsenal često je menjao pozicije u timu, prvo je igrao kao vezni igrač, ponekad čak i kao ofanzivni vezista. Nekoliko puta ga je Venger stavljao i na levo krilo, ali je najveći deo svoje rane karijere proveo kao zadnji vezni. Po potrebi je bio i desni bek, a kasnije je prekomandovan na poziciju štopera, gde je vrlo uspešno igrao u tandemu sa Solom Kembelom. Kolo Ture, „čovek od poverenja“ Arsena Vengera, 2009. godine je posle 7 godina napustio Arsenal i prešao u Mančester Siti.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This