Odgovor "Marakane" na Huanitovu provokaciju - Sportska sećanja

Odgovor „Marakane“ na Huanitovu provokaciju

30. novembra 1977. godine, ondašnja Jugoslavija igrala je sa Španijom u Beogradu odlučujuću utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine. Španci su bili pod pritiskom, jer su propustili dva svetska prvenstva 1970. i 1974. Njima je odgovarao i minimalni poraz, a Jugoslaviji je trebala pobeda od 2 gola razlike.
Utakmica je obilovala grubim startovima, igrači su u svaki duel ulazili oštro, čak i neoprezno. Kustudić je u 13. minutu povredio Pirija, najboljeg igrača Španije, koji je posle 10-tak minuta hramljenja morao da napusti teren. Braća Sušić su prvi i jedini put igrala zajedno u dresu reprezentacije, Samo minut kasnije selektor Španije Ladislav Kubala zamenio je Huanita i u igru poslao Santiljanu. Dok je prilazio klupi Huanito je prema publici okreno palac na dole. Postoje svedočenja da je u pitanju bio i srednji prst. Ova provokacija toliko je razbesnela Beogradsku publiku da je iz nje doletela flaša i neverovatno precizno pogodila Huanita pravo u glavu.ali nisu uspeli mnogo da naprave. Na poluvreme se otišlo sa 0:0 i tako je ostalo sve do 70. minuta kada je Ruben Kano zahvatio centaršut Kardenonjose na „drugoj stativi“ i savlado Katalinića. Gol je pao ispred južne tribine stadiona Crvene zvezde na kome je po hladnom vremenu bilo skoro 80.000 ljudi. Samo minut kasnije selektor Španije Ladislav Kubala zamenio je Huanita i u igru poslao Santiljanu. Dok je prilazio klupi Huanito je prema publici okreno palac na dole. Postoje svedočenja da je u pitanju bio i srednji prst. Ova provokacija toliko je razbesnela Beogradsku publiku da je iz nje doletela flaša i neverovatno precizno pogodila Huanita pravo u glavu.
Španski reprezentativac se srušio obliven krvlju, stvorila se velika gužva, odnet je na nosilima, a utakmica je nastavljena i završena pobedom Španaca od 2:0.
Huanito je nastradao aprila 1992. godine u saobraćajnoj nesreći, a ostao je upamćen kao dobar fudbaler, ali najviše upravo po flaši koju je na Marakani dobio u glavu, ali i po provokacijama i prljavim startovima, kao i po pet godina zabrane bavljena fudbalom zbog skandaloznog nasrtaja na Lotara Mateusa.
Podsetite se kako je publika na „Marakani“ odgovorila na Huanitove provokacije:

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This