Oskar De La Hoja - Najbolji nokaut u karijeri - Sportska sećanja

Oskar De La Hoja – Najbolji nokaut u karijeri

Oskar De La Hoja, popularni „zlatni dečko američkog boksa“, svakako je jedna od najvećih boskerskih zvezda devedesetih godina prošlog veka, što zbog svog lepog lica, ali mnogo više zbog svojih sjajnih rezultata. Osvojio je prvo u amaterskoj konkurenciji sve što se moglo osvojiti, da bi potom dominirao godinama i u profi ringu. Iako nije bio klasičan udarač, zabeležio je i nekoliko pobeda nokautima za pamćenje, a po mnogima najimpresivniji nokaut u karijeri izveo je 1999. godine.
22. maja 1999. godine u svojoj sedmoj odbrani šampionskog pojasa u velter kategoriji, u Las Vegasu (a gde drugo?!), Oskar De La Hoja je za protivnika imao Obu Kara. Američki bokser Oba Kar imao je sasvim solidnu profesionalnu karijeru, ali će se ispostaviti da će mu karijeru obeležiti tri poraza od tri najbolja boksera tog vremena u njegovoj kategoriji Oskar De La Hoja - Najbolji nokaut u karijeri fb(De La Hoja, Trinidad, Kvarti). Pred meč Oskar je bio apsolutni favorit, pa se sve sem njegove pobede nokautom smatralo velikim iznenađenjem.
I već od starta borbe videlo se da bukmejkeri nisu pogrešili u proceni, De La Hoja je silovito krenuo na Kara i odmah u prvoj rundi ga poslao na pod. Ipak, Oba je ustao i nastavio sa borbom, iako je do kraja te runde primio još nekoliko jakih udaraca uspeo je da „preživi“ do gonga. U narednim rundama, De La Hoja je bio bolji bokser u ringu, ali mu je Kar parirao dosta dobro, pa sve do desete runde nije viđena veća opasnost po slabijeg američkog borca. Potom u desetoj rundi, Oskar kreće u strahovitu seriju udaraca u glavu protivnika, ali se Kar nije dao i uspeo je nekako da na nogama „preživi“ tu rundu. Ipak, to je bila samo najava onoga što će se desiti samo rundu kasnije…
U početnoj fazi jedanaeste runde, Oba Kar je pokušao da zada jedan udarac u glavu De La Hoje, ali ga je u tom pokušaju sačekala kontra Oskara, koji je uputio strahovit levi kroše u lice Kara, od koga se Oba okrenuo za 90 stepeni i kao klada se srušio na pod. Iako je ošamućeni Kar uspeo da se pridigne, sudiji Ričardu Stilu nije preostalo ništa drugo nego da prekine borbu, Oskar De La Hoja - Najbolji nokaut u karijerijer je bilo evidentno da Oba Kar nije u stanju da nastavi meč, čime je na veliko zadovoljstvo prisutne publike Oskar De La Hoja uspeo da po sedmi put odbrani šampionski pojas u velter kategoriji.
“On može dobro da primi udarac, bio je potpuno spreman za meč. I ja sam se dobro osećao, bio sam jak i ništa nije moglo da me poremeti.” – rekao je posle borbe o svom novom trijumfu Oskar De La Hoja. Sa druge strane Oba Kar je samo kratko prokomentarisao svoj ipak očekivani poraz: “Oskar je bio veoma brz večeras, a ja sam se iz nekog razloga baš umorio pred kraj borbe.”
Oskar De La Hoja je svakako jedan od najuspešnijih i najpopularnijih boksera sa kraja 20. veka, čije su se borbe sa nestrpljenjem iščekivale, a kako je izgledao po mnogim top listama najbolji nokaut u karijeri “zlatnog dečka američkog sporta”, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This