"Projektil" Toni Jeboe - Sportska sećanja

„Projektil“ Toni Jeboe

Toni Jeboa, ili bombarder iz Gane kako su ga zvali, ostavio je veliki trag u evropskom fudbalu i smatra se jednim od najboljih afričkih napadača u 20. veku. Jeboa je za reprezentaciju Gane igrao 12 godina, postigao je 29 golova u 59 mečeva, a najbolje godine proveo je u Ajntrahtu iz Frankfurta i Lidsu, gde je postigao kultni status. Spektakularni gol Toni Jeboe sa dvadesetak metara, posle sjajnog prijema lopte i odličnog driblinga, koji je postigao protiv Vimbldona i koji ćete videti na kraju teksta, izglasan je za najbolji gol u Premijer ligi 1995. godine. U Ajntrahtu je dva puta bio najbolji strelac Bundeslige, 1993. godine je čak bio i u prvih 10 u izboru za najboljeg fudbalera sveta, završio je na devetom mestu.
U Lidsu je postao prvi igrač koji nije Englez, a koji je izglasan za igrača godine. Spektakularni gol Toni Jeboe sa dvadesetak metara, posle sjajnog prijema lopte i odličnog driblinga, koji je postigao protiv Vimbldona i koji ćete videti na kraju teksta, izglasan je za najbolji gol u Premijer ligi 1995. godine. Iako je današnjim ljubiteljima fudbala poprilično nepoznat, Jebou golovi svrstavaju u sam vrh svetskog fudbala sa kraja dvadesetog veka, a ovako atraktivni napadači sa ovakvim ubilačkim instinktom u modernom fudbalu su gotovo izumrla vrsta…
Mi vas podsećamo na samo jedan od mnogo fenomenalnih golova koje je ovaj „bombarder“ postizao i za koje smo sigurni da vas neće ostaviti ravnodušnim. Uživajte u golčini jednog od pionira afričkog talasa u Premijer ligi, poznatog po topovskom udarcu i nenormalnoj fizičkoj spremi:

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This