Ridik Bouvi – Andrej Golota – Tuča u ringu

Mečevi između superteškaša amerikanca Ridik Bouvija i poljaka Andrej Golote su među najatraktivnijima i najkontraverznijim u novijoj bokserskoj istoriji, i to ne samo zbog onoga što se dešavalo u ringu, već i van njega. Dva bokserska diva poznata su i po veoma agresivnom ponašanju. To se posebno odnosilo na Ridik Bouvija, momka koji je odrastao na ulicama Bruklina i koji je često znao da se pesniči i van ringa.
Prvi meč dva superteškaša održan je 16. jula 1996. godine u njujorškom Medison Skver Gardenu. Bouvi je potcenio Golotu, koji ga je već u drugoj rundi poslao na pod. Bouvi mu je uzvratio nokautom u četvrtoj, a Poljak odgovorio istom merom u petoj rundi. Ipak, sve vreme meča, Golota je lansirao niske udarce ispod pojasa u Bouviju. Sudija na tom meču Vejn Keli više puta je upozoravao Golotu da ne udara „južno od pojasa“, ali poljski bokser je nastavio po starom. Sve vreme meča, Golota je lansirao niske udarce ispod pojasa u Bouviju.  U finišu sedme runde, sudija Keli poslednji put je opomenuo Golotu, koji je odamah posle upozorenja još jednom nisko pogodio Bouvija. To je bila kap koja je prelila čašu, a sudija je prekinuo meč i pobedu dodelio amerikancu.Onda je sudija Keli počeo da oduzima bodove Goloti, koji je u tom trenutku bio u vođstvu, ali Poljak ni tada nije prestao da pogađa Bouvija u međunožje. U finišu sedme runde, sudija Keli poslednji put je opomenuo Golotu, koji je odamah posle upozorenja još jednom nisko pogodio Bouvija. To je bila kap koja je prelila čašu, a sudija je prekinuo meč i pobedu dodelio amerikancu. To je bio signal da počne i totalni haos u ringu. Bouvijeva pratnja, mahom sastavljena od ljudi iz kriminalnog miljea, uletela je u ring i napala Golotu i njegov tim. Bilans tog sukoba bila je duboko rasečena glava poljskog boksera, koji je udaran voki-tokijem, tako da su posle meča doktori morali da mu stave 12 kopči. Ništa bolje nije prošao ni Golotin trener, 74-godišnji Lu Duva, koji je na nosilima iznet iz dvorane. Besni Bouvijevi prijatelji tukli su se i sa ostalom publikom, obezbeđenjem i policijom.
Sve to privuklo je veliku pažnju gledalaca, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će biti revanš. On je usledio 14. decembra 1996. godine, ovoga puta u Atlantik Sitiju. Bila je to blaža repriza haosa koji se dogodio pet meseci ranije. Golota je boksovao dobro i imao prednost, ali ponovo je počeo da lansira niske udarce, tako da je taj meč prekinut u devetoj rundi novom diskvalifikacijom Poljaka.
Pogledajte i podsetite se legendarne završnice prvog meča između Ridik Bouvija i Andrej Golote i haosa koji se dešavao u ringu i van njega.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share This