Robert Prosinečki i cigareta - Sportska sećanja

Robert Prosinečki i cigareta

Robert Prosinečki je bio majstor fudbala kakav se retko rađa, ali nije tajna da je imao i neke aktivnosti koje se nisu primerene profesionalnim sportistima. Njegov veliki porok bile su cigarete, a tokom karijere je navodno pušio i po dve pakle dnevno. Legendarne su priče o Robertu Prosinečkom i njegovom duvanskom poroku. Pričalo se da je u Portsmutu pušio 40 cigareta dnevno, ali to mu nije smetalo da gotovo uvek bude jedan od najboljih na terenu.
„Glasine su istinite. Imao je cigaru u ustima čim bi ušli u svlačionicu na poluvremenu. Iz toaleta je kuljao dim od cigarete i svi smo znali da je on unutra. Takvo ponašanje nije bio deo britanske kulture, ali s obzirom kako je igrao i šta je radio na terenu, niste mogli ništa da mu zamerite.“ – potvrdio je “glasine” njegov tadašnji saigrač Linvoj Primus. Još jedan bivši saigrač Roberta Prosinečkog, Piter Krauč, iz dana dok su nosili dres Portsmuta, otkrio je „Robijevu“ strast prema cigaretama. Robert Prosinečki je bio majstor fudbala kakav se retko rađa, ali nije tajna da je imao i neke aktivnosti koje se nisu primerene profesionalnim sportistima. Njegov veliki porok bile su cigarete, a tokom karijere je navodno pušio i po dve pakle dnevno. Legendarne su priče o Robertu Prosinečkom i njegovom duvanskom poroku. Pričalo se da je u Portsmutu pušio 40 cigareta dnevno, ali to mu nije smetalo da gotovo uvek bude jedan od najboljih na terenu.“Prosinečki je bio začuđujući igrač. Pušio je jedno 40 cigareta na dan. Bio je to crveni „Marlboro“, opasan za srce. Nije mnogo trčao. U stvari, nije ni mogao, ali je bio fantastičan igrač.“ – prisetio se Krauč.
Da je „Robi“ voleo da zapali po koju potvrdio je i njegov tadašnji trener Ljupko Petrović: “Svi smo znali da je „Robi“ pušio, e sad, da li je to bilo pakla ili dve dnevno, zaista ne znam. Pokušavao sam da ga odgovorim od tog poroka i preda mnom nikada nije zapalio cigaretu. Kad bi otišao kući, nisam mogao da ga kontrolišem, ali u svakom slučaju, bez cigareta bi bio još bolji i uspešniji fudbaler.“ – govorio je Ljupko Petrović.
Možda bi priče o „Robijevom“ poroku ostale samo priče da ga jedno veče televizijska ekipa nije uhvatila “na delu”. Tada već proslavljeni fudbaler, “na krovu kontinenta”, iznenađen televizijskom kamerom panično i brzopletim, komičnim pokretima probao je da se reši cigarete koju tek što je bio zapalio. Ovaj čuveni snimak je nastao nakon što je Crvena zvezda u finalu Kupa šampiona, odigranom 29. maja 1991. godine u italijanskom Bariju, pobedila Olimpik Marsej. Inače, regularni deo utakmice završio se rezultatom 0:0, a promene nije bilo ni nakon produžetaka. No, u izvođenju jedanaesteraca beogradski klub bio je uspešniji i slavio sa 5:3.
Nakon što ga je prenulo pitanje novinara beogradske televizije Srđana Kneževića, Prosinečki je hitro izvadio tek pripaljenu cigaretu iz usta, ugasio je i pomalo zbunjen nastavio razgovor. Prosinečki je više puta uhvaćen sa cigaretom među prstima i dok je igrao u Madridu što su mu tadašnji mediji zamerili i navodili kao loš primer omladini. "Polovina fudbalera puši, ali se nikad ne otkriju. Mene to opušta i niko ne živi sto godina. Pogledajte Romarija! Najbolji je na svetu, a svaku noć se provodi." - branio se tada veznjak “Kraljevskog kluba”.Zanimljivo je da su mnogi tada primetili, a pomalo i zamerili Prosinečkom da je nakon što je zamenio Zagreb Beogradom poprimio i tamošnji vokabular. Tako su se u Robijevom rečniku našli izrazi nesvakidašnji za govorno područje iz kog dolazi, poput „pobedili“, „istorija fudbala“ ili „devojka“. Ali može li se „Robiju“ išta zameriti… njega su gotovo svi voleli!
Prosinečki je više puta uhvaćen sa cigaretom među prstima i dok je igrao u Madridu što su mu tadašnji mediji zamerili i navodili kao loš primer omladini. „Polovina fudbalera puši, ali se nikad ne otkriju. Mene to opušta i niko ne živi sto godina. Pogledajte Romarija! Najbolji je na svetu, a svaku noć se provodi.“ – branio se tada veznjak “Kraljevskog kluba”.
Mnogo kasnije na pitanje novinara smatra li, kao i neki stručnjaci u Hrvatskoj, da bi bez cigareta i viskija bio možda i najbolji fudbaler na svetu, „Robi“ je odgovorio: „Nisam baš siguran“.
Podsetite se legendarne, komične scene u kojoj „Robi“ pokušava da sakrije cigaretu od televizijske ekipe, meša naglaske i predstavlja svoju tadašnju devojku Tijanu:

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This