Roj Kin – Start koji je okončao Halandovu karijeru - Sportska sećanja

Roj Kin – Start koji je okončao Halandovu karijeru

Roj Kin ostao je svima u sećanju kao veliki borac, ali i kao jedan od najveđih grubijana i siledžija na fudbalskim terenima. Prgavi Irac je bio beskompromisan na terenu, nije štedeo ni sebe ni protivnike, ali je njegova osvetoljubivost umela često da ga skupo košta. Start kojim je skratio karijeru Alfa-Ingea Halanda ostaće upamćen kao možda najbrutalniji u igračkim danima Junajtedovog “pit bula”. Njihov sukob je trajao jako dugo još dok je Norvežanin nosio dres Lidsa.
Vratićemo se na kratko u 27. septembar 1997. godine. Roj Kin igrao je utakmicu protiv Lidsa, kako je kasnije u autobiografiji opisao, emocionalno iscrpljen i psihički nespreman usled pijančenja i tuče koje je imao u prethodnim danima. U jednoj situaciji dok su obojica trčali za loptom, Kin je, čini se bespotrebno, startovao prvo na jednu, a zatim na drugu nogu Halanda, i to u šesnaestercu Lidsa. Roj Kin igrao je utakmicu protiv Lidsa, kako je kasnije u autobiografiji opisao, emocionalno iscrpljen i psihički nespreman usled pijančenja i tuče koje je imao u prethodnim danima.U jednoj situaciji dok su obojica trčali za loptom, Kin je, čini se bespotrebno, startovao prvo na jednu, a zatim na drugu nogu Halanda, i to u šesnaestercu Lidsa. Haland je na opšte iznenađenje izdržao duel, a Kin je izvukao deblji kraj. Zadobio je povredu ukrštenih ligamenata, a pritom i žuti karton.Haland je na opšte iznenađenje izdržao duel, a Kin je izvukao deblji kraj. Zadobio je povredu ukrštenih ligamenata, a pritom i žuti karton. Kin je kasnije svojstveno njemu izjavio: “Išao sam na to da ga srušim. Znao sam da ću dobiti karton, ali jebiga…” Norvežanin u tom trenutku nije znao za ozbiljnost Kinove povrede, stajao je iznad njega i optuživao ga da je simulirao, pokušavajući da izbegne karton. To je Kinu posebno zasmetalo. Kao rezultat povrede Roj Kin je propustio ostatak sezone 1997-98. Bez njegovog vođstva Junajted je prokockao 11 bodova i dozvolio da Arsenal podigne pehar namenjen prvaku Premijer Lige. Irac nije zaboravio incident sa Halandom. Čekao je strpljivo svoj trenutak za osvetu.
Ta šansa mu se ukazala 2001. godine u derbiju Mančestera, Kin je igrao za “đavole”, a Haland za gradskog rivala, Siti. Derbi je samo dodao ulje na vatru! Kapiten Junajteda je sačekao pogodan trenutak i onda startovao dželatski, otvorenim stopalom i tako slomio nogu Norvežaninu i takoreći okončao mu karijeru. Epilog svega je bio crveni karton za Kina, suspenzija na pet mečeva i novačana kazna u iznosu od 150000 funti. Alf-Inge Haland nikada se nije oporavio od ovog starta i ubrzo je završio karijeru. Kin je na celu situaciju u svom stilu imao kratak komentar: “Veoma dugo sam čekao. Jebeno sam ga jako udario. Mislim da je i lopta bila tu negde… Dobio je šta je zaslužio i neka mu više nikada ne padne na pamet da iznad mene stoji i podrugljivo priča kako simuliram povredu.”

Za neke bio je borac, oličenje fudbalera koji su igrali “mušku igru”, pravi vođa na terenu, autoritet… drugi će ga osuđivati zbog njegove prgave naravi i mnoštva divljačkih startova poput ovog… bilo kako bilo, Roj Kin ostaće upamćen kao legenda Junajteda i čovek koji svojim postupcima, kako na terenu tako i van njega nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This