Šekil O'Nil - Jedina trojka u karijeri - Sportska sećanja

Šekil O’Nil – Jedina trojka u karijeri

Šekil O’Nil je bio poznat po mnogim stvarima tokom svojih igračkih dana, ali šutiranje iz daljine nije bila jedna od njih. Legendarni centar ima više polomljenih tabli nego pogođenih šuteva iz daljine tokom svoje devetnaestogodišnje NBA karijere, ali je 16. februara 1996. godine uspeo da pogodi jedan šut sa deset metara, za svoju kasnije će se ispostaviti jedinu trojku u karijeri.
Orlando Medžik je sredinom devedesetih bio jedan od najboljih timova NBA lige, a najveće zasluge za to imao je Šekil O’Nil. Posle NBA finala 1995. godine, tim sa Floride je igrao odlično i naredne sezone, a „Šek“ je briljirao u svojoj poslednjoj godini među „magičnima“. Beležio je u proseku 26,6 poena i 11 skokova po utakmici Kada je na semaforu ostalo još samo dve sekunde do isteka četvrtine, "Šek" je primio dodavanje od Džoa Vulfa sa svoje polovine, na 10 metara od koša Milvokija. Uhvatio je nekako loptu i onda iz okreta na brzinu šutirao ka košu, ne bi li stigao da to učini pre zvuka sirene. Lopta je u velikom luku išla ka košu i kada se učinilo da je upućena prejako, ona je idealno pogodila tablu i završila u obruču, za prvu, a do kraja karijere će se ispostaviti i jedinu trojku Šakila O’Nila u karijeri.i verovatno bio najbolji visoki igrač u ligi, ali ono što je uradio februarske večeri protiv Milvoki Baksa, bilo je iznenađujeće za sve.
Nije uopšte bilo dileme ko će te večeri slaviti, Orlando je lagano izašao na kraju sa te sezone slabašnim Baksima, bilo je tačno 30 poena razlike, 121:91. Razlika u kvalitetu dva tima videla se već u prvoj četvrtini, Medžik je tu deonicu završio vođstvom od 40:25, a 40 poena je bilo najviše što su košarkaši Orlanda postigli u jednoj četvrtini te sezone. Rekord ne bi postavili te večeri, da nije bilo neverovatnog Šekilovog koša sa zvukom sirene. Kada je na semaforu ostalo još samo dve sekunde do isteka četvrtine, „Šek“ je primio dodavanje od Džoa Vulfa sa svoje polovine, na 10 metara od koša Milvokija. Uhvatio je nekako loptu i onda iz okreta na brzinu šutirao ka košu, ne bi li stigao da to učini pre zvuka sirene. Lopta je u velikom luku išla ka košu i kada se učinilo da je upućena prejako, ona je idealno pogodila tablu i završila u obruču, za prvu, a do kraja karijere će se ispostaviti i jedinu trojku Šekila O’Nila u karijeri. Tokom svoje NBA karijere „Šek“ je pokušao 22 puta za 3 poena (niti jednom u play-offu), pokušao je i 2 puta na All-Star utakmici, ali je pogodio samo te februarske večeri 1996. godine u Orlandu.
“To je bilo kao da nam je neko sipao so na već otvorenu ranu. Posle tako primljenog koša nije bilo šanse da se vratimo u meč.” – rekao je po završetku utakmice o „Šekovom“ pogotku centar Milvokija na tom susretu Vin Bejker. “Mislio sam da će krenuti smak sveta. Čekao sam da krov počne da se ruši.” – ironično je odgovorio na pitanje o O’Nilovom košu tadašnji trener poraženih Majk Danlivi. Kada je čuo za prozivke iz redova Baksa, „Šek“ im je u svom stilu odmah odgovorio: “Ljubomorni su na mene, jer sam na meču šutirao perfektnih 100 odsto za 3 poena.”
Zanimljivo da je tadašnji trener Medžika Brajan Hil mnogo godina kasnije otkrio novinarima da je Šekil O’Nil svaki svoj trening završavao šutiranjem trojki i da nije bio među najboljima, ali i da nije bio toliko loš koliko bi to ljudi očekivali. Meč između Orlanda i Milvokija iz februara 1996. godine verovatno bi brzo pao u zaborav da nije bilo ovog neverovatnog koša Šekila O’Nila, a kako je izgledao jedini „Šekov“ pogodak u karijeri iza linije od 7,24 metara, možete se podsetiti upravo sada.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This