Skandinavka Danaca i Šveđana - Sportska sećanja

Skandinavka Danaca i Šveđana

Sve italijanske dnevne i sportske novine su 23. juna 2004. godine osvanule sa krupnim naslovima na prvim stranicama u kojima dominira reč – prevara. Od popularne „skandinavke“, kako su mediji nazvali meč između Švedske i Danske na Evropskom prvenstvu u Portugalu, prošlo je više od 10 godina. Tada su ove dve reprezentacije odigrale 2 : 2, čime su obezbedile prolaz dalje, izbacivši pritom Italijane iz daljeg takmičenja iako nisu pretrpeli niti jedan poraz.
„Azuri“ su tada u prvom kolu odigrali 0 : 0 protiv Danske, potom 1 : 1 protiv Švedske, da bi na kraju savladali Bugarsku sa 2 : 1. Od samog starta po jakoj kiši igralo se otvoreno, a inicijativu su na početku imali Danci kojima je prvi pogodak bio mnogo važniji. Dogodio se u 28. minutu kada je Jon Dal Tomason lob udarcem sa 20 metara svladao neopreznog švedskog golmana Isaksona.To međutim nije bilo dovoljno za prolaz dalje, jer su Šveđani i Danci u poslednjem kolu odigrali 2 : 2, čime su takođe sakupili po pet bodova uz bolju gol razliku od „Azura“.
Od samog starta po jakoj kiši igralo se otvoreno, a inicijativu su na početku imali Danci kojima je prvi pogodak bio mnogo važniji. Dogodio se u 28. minutu kada je Jon Dal Tomason lob udarcem sa 20 metara svladao neopreznog švedskog golmana Isaksona. Nakon toga Šveđani počinju igrati angažovanije. U završnici prvog poluvremena najbliži izjednačenju bio je kapiten Olaf Melberg, ali je njegov udarac glavom pogodio prečku. Ipak, izjednačenje je usledilo na samom startu drugog poluvremena. Ni 30 sekundi nakon polaska sa centra danski golman Sorensen u svom je kaznenom prostoru srušio Henrika Larsona, koji je sam precizno izveo udarac sa bele tačke.
Nakon izjednačenja Danci su pojačali napad i u 66. stigli do toliko željenog drugog gola, koji im je i u slučaju nerešenog rezultata osiguravao četvrtfinale. U gužvi nakon kornera lopta se srećno odbila Tomasonu koji je sa desetak metara svladao Isaksona. Plakati koje su nosili svedski i danski navijači “2 : 2, and bye bye Italy” postali su stvarnost, kao i onaj “2 : 2 i pošaljimo kući špagete”.U nastavku utakmice Švedska je krenula i sa tri napadača po izjednačenje, ali opasnije su bile pretnje Danaca iz kontranapada. Ipak, udarci Gronkjera, Romedala, Sanda… zaobilazili su švedski gol. U 89. minutu do tada sigurni Sorensen ispustio je jednu naizgled laganu loptu, prvi je do nje pored dva danska odbrambena igrača stigao Matijas Jonson i postavio konačni rezultat koji je odgovarao obema ekipama.
Nastao je pravi medijski rat između italijanskih novinara i švedskih i danskih igrača, među kojima su mnogi igrali u italijanskom prvenstvu. Šveđani i Danci su odbijali mogućnost bilo kakvog dogovora, što je “protivno njihovoj nordijskoj i sportskoj etici” te nije u skladu sa običajima Italijana “sklonih prevarama i nameštaljkama”. Sve italijanske prognoze su se obistinile. Plakati koje su nosili švedski i danski navijači “2 : 2, and bye bye Italy” postali su stvarnost, kao i onaj “2 : 2 i pošaljimo kući špagete”.
Podsetite se golova sa čuvene „skandinavke“ Danaca i Šveđana, pa prosudite sami ko je u ovom sukobu bio u pravu.


Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This