Skoti Pipen - "Monstruozno" zakucavanje preko Juinga uz poruku za Spajka Lija - Sportska sećanja

Skoti Pipen – „Monstruozno“ zakucavanje preko Juinga uz poruku za Spajka Lija

20. maja 1994. godine, Čikago Bulsi su u šestom meču polufinala Istočne konferencije, u kasnije će se ispostaviti poslednjem meču na legendarnom “Čikago Stadionu”, savladali Njujork Nikse sa 93:79 i odložili odluku o pobedniku serije za sedmi meč. Da taj susret ne bude upamćen kao “običan” plej-of duel, pobrinuo se Skoti Pipen, legendarnim zakucavanjem preko Patrika Juinga, koje je Skoti izabrao za svoje najdraže u karijeri, ali i koje je začino “sukobom” sa Spajkom Lijem, legendarnim rediteljem i možda najpoznatijim navijačem Niksa.
U šesti susret polufinala Istočne konferencije 1994. godine sa Bulsima, Niksi su ušli posle kontroverzne pobede u petom susretu u svom “Medison Skver Gardenu” (priča o tom meču biće uskoro na našem sajtu) Sve je krenulo kada je Horas Grent zaštitio svoj reket, izblokiravši Čarlsa Ouklija. Lopta se potom odbila do Bi Džej Armstronga, koji je odmah poveo svoj tim u kontranapad. Onda sjajnim dodavanjem o parket, pred košem Niksa pronalazi Pita Majersa, koji asistencijom u istom stilu, iz prve upošljava Pipena. Skoti se odmah diže na zakucavanje, a Patrik Juing ima želju da ga spreči u tome. Skače mu na rampu, ali umesto blokade, uspeva samo da se nađe na još jednom “posteru” igrača Bulsa (nekoliko godina ranije Džordan je izveo u “Medisonu” legendarno zakucavanje preko Juinga), pošto ga je i druga velika legenda Bulsa, Skoti Pipen, na spektukalaran način “prekucao”. i sa nadom da seriju mogu da okončaju prvom gostujućom pobedom za bilo koji tim u toj seriji. Ipak, “Bikovi” su imali drugačije planove i sjajnom kolektivnom igrom lako su savladali goste iz “Velike Jabuke”. Bila je to teška sezona za Bulse, prva posle prvog povlačenja Džordana, pa se igranje sedmog meča sa Niksima doživljavao kao uspeh, ali da se tokom susreta navijačima pred očima “prikaže” Majkl, potrudio se Skoti Pipen.
Sve je krenulo kada je Horas Grent zaštitio svoj reket, izblokiravši Čarlsa Ouklija. Lopta se potom odbila do Bi Džej Armstronga, koji je odmah poveo svoj tim u kontranapad. Onda sjajnim dodavanjem o parket, pred košem Niksa pronalazi Pita Majersa, koji asistencijom u istom stilu, iz prve upošljava Pipena. Skoti se odmah diže na zakucavanje, a Patrik Juing ima želju da ga spreči u tome. Skače mu na rampu, ali umesto blokade, uspeva samo da se nađe na još jednom “posteru” igrača Bulsa (nekoliko godina ranije Džordan je izveo u “Medisonu” legendarno zakucavanje preko Juinga), pošto ga je i druga velika legenda Bulsa, Skoti Pipen, na spektukalaran način “prekucao”. Publika na “Čikago Stadionu” je “poludela”, tako nešto su do tada videli skoro samo od “Letećeg Majkla”, ali se Pipen tu nije zaustavio…
Posle zakucavanja, Pipen je prvo odgurnuo, a potom i „pregazio“ Juinga, što se ovom apsolutno nije dopalo, ali Skoti nije obraćao pažnju na ljutitu reakciju legendarnog centra, već je potražio velikog navijača Niksa i poznatog reditelja Spajka Lija, za koga je imao „poruku“. Kada je došao do Lija koji je sedeo u prvom redu, Pipen mu se navodno obratio rečima: „Napravi od ovoga film, ti mali čoveče!“ Posle zakucavanja, Pipen je prvo odgurnuo, a potom i „pregazio“ Juinga, što se ovom apsolutno nije dopalo, ali Skoti nije obraćao pažnju na ljutitu reakciju legendarnog centra, već je potražio velikog navijača Niksa i poznatog reditelja Spajka Lija, za koga je imao „poruku“. Kada je došao do Lija koji je sedeo u prvom redu, Pipen mu se navodno obratio rečima: „Napravi od ovoga film, ti mali čoveče!“Sudije ipak nisu imale razumevanje za Skotijev „trash talk“ sa rediteljem, pa su Pipena zbog komunikacije sa velikim navijačem Niksa „nagradili“ tehničkom greškom, ali to uopšte nije Skotiju pokvarilo taj trijumfalni trenutak.
„Bila je to jedna od “onih” utakmica protiv Niksa u kojoj smo bili frustrirani i umorni od njihovog držanja, vučenja i sličnih “prljavih” stvari. Mislim da sam nakon zakucavanja preko Juinga malo preterao, jer sam ga umalo odgurao na tribine. To je verovatno moje najbolje zakucavanje u karijeri. Svaki put kada zakucate preko tolikog igrača, koji je uz to i odličan bloker, to je “nešto”.” – rekao je kasnije o svom najpoznatijem zakucavanju Skoti Pipen.
Iako su Niksi te sezone posle sedam susreta savladali Bulse, verovatno najupečatljiviji i najpoznatiji trenutak serije pripao je “Bikovima”, tačnije Skotiju Pipenu, a kako je on izgledao, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This