Sudijska krađa koja je koštala Roja Džonsa olimpijskog zlata - Sportska sećanja

Sudijska krađa koja je koštala Roja Džonsa olimpijskog zlata

Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine Roj Džons se prošetao do finala bokserskog turnira u lako-srednjoj kategoriji (do 71kg), ne izgubivši pritom niti jednu rundu i dobivši sve mečeve jednoglasnom sudijskom odlukom. U finalu je imao, ispostaviće se, nesreću da boksuje sa domaćim predstavnikom Park Si Hunom. U meču koji će ostati upamćen po mnogim detaljima, a ponajviše kao jedna od najvećih sportskih nepravda u novijoj istoriji Olimpijskih igara. Roj Džons je ipak u tom meču pokazao svetu o kakvom se bokserskom talentu radi.
Totalno dominirajući tokom celog meča, Roj Džons je svojom perfektnom tehnikom za devet minuta borbe u tri runde zadao protivniku neverovatnih 86 udaraca. Za razliku od njega Korejanac je uputio 32 udarca, koja su većina gledalaca jedva i primetila, ali ipak to nije smetalo sudijama, koji su bez imalo stida, na opšte iznenađenje svih prisutnih, čak i samog Parka, i uz neprimereno oduševljenje neobjektivne domaće publike, dodelile pobedu domaćem bokseru.Vidno razočaran Roj Džons je uplakan napustio ring ostavši bez očekivane i potpuno zaslužene zlatne olimpijske medalje. Interesantno je da mu se korejanski bokser Park, očigledno nošen grižom savesti, posle borbe izvinio zbog načina na koji je dobio meč. Sudije koje su svojim „objektivnim“ glasanjem donele pobedu domaćem borcu dobile su doživotnu suspenziju. Ostaće upamćeno da je Roj Džonsa posetila čak i grupa od 50 korejanskih monaha, izrazivši žaljenje zbog svega što mu se dogodilo u njihovoj zemlji.
I pored svega, MOK se oglušio na pozive da se zlatna medalja naknadno uruči Džonsu, stavljajući tako tačku na ovaj očigledno dobro izrežiran meč. Ipak, to nije bio kraj kontraverzi oko ove borbe, posle skandala u ovom meču, svetska amaterska bokserska federacija donela je odluku da se od tada mečevi u boksu na Olimpijskim igrama i ostalim velikim takmičenjima, boduju isključivo po broju zadatih udaraca, čime se pokušalo da se znatno smanjio uticaj sudija na ishod meča.
Pogledajte i podsetite se finalne borbe bokserskog turnira u lako-srednjoj kategoriji sa Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, borbe u kojoj je Roj Džonsu učinjena velika nepravda, sigurno jedna od najvećih u istoriji Olimpijskih igara.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This