Trka iz snova Snežane Pajkić - Sportska sećanja

Trka iz snova Snežane Pajkić

Na Evropskom prvenstvu u atletici 1990. godine u Splitu, Jugoslavija je kao domaćin imala mnogo predstavnika, a većini njih nije se prognozirao dobar plasman. Jedan od takvih predstavnika, za koju će mnogi reći da je dobila pravo nastupa na prvenstvu samo zbog toga što je predstavnik zemlje domaćina, jeste i ćuprijska atletčarka Snežana Pajkić.
Snežana je na prvenstvu startovala u trci na 3000 metara, ali već na startu razočarenje, nije uspela da završi trku, tako da joj je ostalo samo da se pripremi za trku u svojoj najjačoj disciplini 1500 metara, na kojoj se smatralo da možda ima šanse da dođe do finala. Snežana Pajkić osvojila je iznenadjujuće zlato na EP u Splitu 1990.U nimalo lakim kvalifikacijama, Snežana je ušla u finale po plasmanu i to kao poslednja, dvanaesta. Kada joj je saopšteno da je u finalu, Snežani je laknulo, jer je samim plasmanom u finale već postigla rezultat bolji od očekivanog.
U finalu nije bilo posebne taktike, dogovor je bio da Snežana trči u grupi i da izdrži koliko može. Niko nije verovao da Snežana ima bilo kakve šanse pored takvih veličina evropskih srednjih pruga u tom trenutku kakve su Dojna Melinte, Elen Kisling, Ljudmila Rogačeva. Međutim, trka je bila izuzetno spora, što je Pajkićevoj odgovaralo. Sve favoritkinje su se čuvale za finiš, što je dovelo do izuzetno spore taktičke trke u kojoj se Snežana držala u grupi neočekivano dugo. Niti jedna atletičarka nikako se nije odlučivala da pojača tempo, tako da se u poslednjih 150 metara ušlo u velikoj gupi. Kada se ušlo u poslednjih 100-ak metara, Snežana je krenula sjajno da finišira, a u publici je nastala euforija. Nošena frenetičnom podrškom sa tribina, Snežana Pajkić je finiširala neverovatno dobro i potpuno neočekivano pobedila i osvojila zlatnu medalju. Zasijale su na Snežaninom licu suze radosnice, ni sanjala nije da će u svojoj zemlji postati evropski šampion, a čim je prešla liniju cilja u zagrljaj ju je prihvatio legendarni Dragutin Topić, koji je malo kasnije takođe osvojio evropsko zlato na „Poljudu“. Usledilo je veliko slavlje, a može se reći da je Jugoslavija tih dana dobila novu sportsku ljubimicu nacije.
Pogledajte i podsetite se legendarne trke na 1500 metara sa Evropskom prvenstvu u Splitu, u kojoj je Snežana Pajkić ispisala jednu od najlepših priča jugoslovenske “Kraljice sportova”.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share This