Agasi – Federer: Tenis na „krovu sveta“

Agasi – Federer: Tenis na krovu sveta

Andre Agasi i Rože Federer neosporno su, svaki na svoj način, podigli tenis na najviši nivo. Ali, u februaru 2005. godine prilikom egzibicionog meča na heliodromu „Burdž-el-Arab“ hotela u Dubaiju oni su to učinili i bukvalno. Heliodrom ovog prestižnog hotela, inače jedinog na svetu sa 7 zvezdica, nalazi se na visini od 211 metara, a ukupna visina hotela je 321 metar.
Na snimku ovog promotivnog meča se može videti da čak ni hladnokrvnom Švajcarcu nije bilo svejedno zbog velike visine, a posebno je zanimljivo videti kako igrači oprezno prilaze ivici terena i “uživaju” u pogledu na Dubai, plaže i more. Vetrovi na ovim visinama imaju dosta veću snagu nego na zemlji, pa je ovaj meč imao i dozu rizika… "Bilo je to neverovatno iskustvo. Kada sam se navikao na visinu bilo mi je super. Pošto nisam nameravao da skačem bandži, nisam se ni bojao." - izjavio je Agasi. Heliodrom srećom ima travnatu podlogu i njegova površina od 415 kvadratnih metara bila je sasvim dovoljna za teniski teren. "Pogled je bio neverovatan. Kada su me zamolili da ovo uradim nisam znao šta da očekujem. Više puta sam bio u Dubaiju, odsedao u Burdžu, ali ovo je bilo nešto posebno. Igrati tenis na ovoj visini sa Andreom je bilo zaista spektakularno" - rekao je Federer.Snimak takođe pokazuje da igrači zbog straha baš nisu bili voljni da se mnogo udaljavaju od osnovne linije, a opet deluje da su se dobro zabavili, što su kasnije protvrdili i za medije:
„Bilo je to neverovatno iskustvo. Kada sam se navikao na visinu bilo mi je super. Pošto nisam nameravao da skačem bandži, nisam se ni bojao.“ – izjavio je Agasi. Heliodrom srećom ima travnatu podlogu i njegova površina od 415 kvadratnih metara bila je sasvim dovoljna za teniski teren. „Pogled je bio neverovatan. Kada su me zamolili da ovo uradim nisam znao šta da očekujem. Više puta sam bio u Dubaiju, odsedao u „Burdžu“, ali ovo je bilo nešto posebno. Igrati tenis na ovoj visini sa Andreom je bilo zaista spektakularno“ – rekao je Federer.
Obojica tenisera učestvovala su tada na prestižnom ATP turniru u Dubaiju koji se igrao za nagradni fond od milion dolara. Agasi ga je tada prvi put igrao. To je ovom Amerikancu iransko-jermenskog porekla bilo prvo učešće na jednom turniru na Bliskom istoku. Federer je za razliku od njega ponovio uspeh od prethodne godine i osvojio turnir savladavši Ljubičića u finalu sa 2:1 u setovima.
Ovakav egzibicioni meč, za mnoge nesvakidašnji, opasan i čudan doneo je veliki publicitet hotelu, gradu i samom turniru, pa možemo zaključiti da je ova ideja, i pored astronomskih honorara koji su igrači dobili, ispunila cilj organizatora.
Podsetite se egzibicionog meča dve teniske legende, igranog na sigurno jednom od najneverovatnijih terena ikada:

Prethodni tekstNestvarna odbrana Šefika koja je ostala u senci divljanja navijača
Sledeći tekstMajkl Džordan – „Banana dobrodošlice“ za Šekila O’Nila