Alberto Askari – Let u more

Alberto Askari - Let u more
Alberto Askari - Let u more

Veliki broj navijača okupilo se pored staze kako bi prisustvovali trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka 1955. godine, koje se održavala na ulicama Monte Karla. Bila je to druga trka te sezone u kojoj se očekivala velika borba za trijumf Fanđa, Mosa i Askarija. U prvoj polovini trke koja se vozila punih 100 krugova, Huan Manuel Fanđo i Stirling Mos bili su na dve vodeće pozicije, ali je onda u 49. krugu vodeći Fanđo morao da odustane zbog kvara na bolidu, pa je Mos zauzeo vođstvo.
Imao je Stirling Mos veliku prednost, delovalo je da će sigurno pobediti, ali onda u 81. krugu dešava se kvar i na njegovom bolidu i on je prinuđen da odustane. Drugoplasirani Alberto Askari još nije ni ušao u 81. krug, nalazio se u legendarnom tunelu na stazi u Monte Karlu kada je čuo veliku buku sa tribina. Kako je kasnije navodno i sam priznao, ta buka ga je dekoncentrisala, jer nije znao šta se tačno dogodilo, i zato je napravio veliku grešku na izlasku iz tunela.

Alberto Askari uleće sa svojim bolidom u more.
Alberto Askari uleće sa svojim bolidom u more.

Alberto Askari prebrzo ulazi u svima koji su gledali bar jednom trku Formule 1 u Monte Karlu dobro poznatu šikanu na izlasku iz tunela i nikako ne može da iskontroliše svoj bolid, sa kojim probija zaštitne ograde pored staze i velikom brzinom uleće u more. Narednih nekoliko sekundi svi su bili u šoku i neverici, ali i veoma zabrinuti za vozača iz Italije, a onda pošto je njegov bolid potonuo, Alberto Askari se pojavljuje na površini i pliva ka čamcu za spasavanje.

Spasioci uspevaju da pomognu Askariju da izađe iz vode, ubacuju ga u čamac i brzo voze ka obali, gde čeka vozilo hitne pomoći. Vozilom hitne pomoći Alberto Askari je hitno prebačen u bolnici, gde je utvrđeno da je i pored stravičnog incidenta, prošao sa lakšim telesnim povredama i „samo“ polomljenim nosom. Nažalost, ispostaviće se da će lakše povrede biti na neki način i kobne po Askarija, koji je ubrzo pušten iz bolnice i samo četiri dana posle trke u Monte Karlu otišao ja da gleda svog prijatelja kako testira Ferari 750 na stazi u Monci. Iako to nije bilo planirano, Askari je odlučio da u odelu sedne za volan i provoza par krugova, a u jednom od njih, iz nikada utvrđenih razloga izgubio je kontrolu nad automobilom, koji se potom nekoliko puta okrenuo. Alberto Askari je u tom udesu doživeo strahovite povrede i samo nekoliko minuta posle incidenta na stazi u Monci preminuo je i zauvek se preselio u legendu.
Incident koji je Alberto Askari doživeo na trci Formule 1 u Monte Karlu 1955. godine jedan je od najjezivijih u istoriji ovog takmičenja, a kako su izgledali kadrovi posle incidenta i spasavanje Askarija iz mora, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Moje ime je Robin!“
Sledeći tekstJan Veseli – „Samo je nebo granica“