Antonjin Panenka – Penal koji je promenio fudbal

Antonjin Panenka - Penal koji je promenio fudbal
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Češki fudbale Antonjin Panenka nije ni sanjao da će njegov udarac sa bele tačke postati tako popularan u modernom fudbalu. Mnogi igrači su ispali smešni pokušavajući da izvedu penal na isti način kao on, ali kada to rade fudbalski majstori, publika uvek bude u transu…
Mnogima ime legendarnog češkog fudbalera Antonjina Panenke na prvi pogleda ne znači puno. Ali tek kad ljubitelji „najvažnije sporedne stvari na svetu“ malo pažljivije pročitaju prezime ovog asa, shvataju o kome je reč. Prepuna beogradska “Marakana” gledala je finale Evropskog prvenstva 1976. godine između Čehoslovačke i Zapadne Nemačke. O šampionu kontinenta tada su prvi put odlučivali penali. Sedam igrača je pogodilo jedanaesterac, a promašio je jedino igrač Zapadne Nemačke Uli Henes, tako da je Čehoslovake samo jedan gol delio od velikog slavlja, kada je loptu na belu tačku namestio Antonjin Panenka. Šut za titulu i večnost izveo je spektakularno. Čeh Antonjin Panenka je na EP u Beogradu 1976, izveo penal na način koji viđen do tadZaleteo se, golman se bacio u stranu, a on je lagano potkopao loptu, zatresao protivničku mrežu i na do tada neviđeni način doneo Čehoslovacima jedinu titulu šampiona kontinenta.
Ovaj udarac promenio je istoriju fudbala, a tokom svih ovih godina mnogi fudbaleri su pokušali da iskopiraju Panenku. „Ponosan sam na taj udarac, ali malo mi smeta što je zbog njega zaboravljeno sve ostalo što sam postigao u karijeri. Da mi udarac u finalu nije uspeo, da sam promašio, verovatno bih sledećih 30 godina radio na traci u fabrici. A možda bi i tadašnji komunistički režim pomislio da sam se rugao narodu… I ne bih se dobro proveo. Sve je počelo iz opklade sa golmanom Hruškom, naučio sam tako da šutiram zbog piva i čokolade u koje smo se kladili.“ – otkrio je tajnu svoje „magije“ Antonjin Panenka.
Kako je izgledao udarac koji je proslavio Antonjina Panenku, ali i koji je ušao u fudbalsku legednu, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama:

Prethodni tekstGoran Ivanišević – Sa specijalnom pozivnicom do titule na Vimbldonu
Sledeći tekstPrintezisov koš za titulu Olimpijakosa