Arpad Šterbik – Odbrana penala, kojom su „srušeni“ Nemci

Arpad Šterbik - Odbrana penala, kojom su

Rukometaši Srbije i Crne Gore otišli su na Svetsko prvenstvo u Tunisu 2005. godine sa velikim ambicajama. Verovali su tada „Plavi“ da posle nekoliko godina bez medalje mogu konačno do pobedničkog postolja, ali je iznenađujući poraz od Egipta u drugom kolu prvog kruga šampionata uneo nespokoj u njihov tabor. Osim što je poraz uticao na samopouzdanje rukometaša Srbije i Crne Gore, on je i značio da će ukoliko izgube od Nemaca, „Plavi“ ići kući već posle prve faze prvenstva. „Plavi” su dobro ušli u taj značajan meč, igrali gol za gol sa favorizovanim protivnikom do samog finiša poluvremena, kada su izabranici Veselina Vujovića serijom neshvatljivih grešaka u napadu, bukvalno poklanjali lopte protivniku, pa se na odmor otišlo sa 13:10 za Nemce. U drugom poluvremenu su “Plavi” kada je bilo najzeže i kada su ih mnogi već otpisali, zaigrali odlično. Razigrali su se Alen Muratović i Vladica Stojanović, Arpad Šterbik je branio fenomenalno, pa su “Plavi” brzo preokrenuli rezultat, a na 5 minuta pre kraja otišli i na maksimalnih +5 (25:20). Sa druge strane pobeda protiv tada vrlo jakih „Pancera“ značila je prolaz u drugu fazu sa 4 boda i velikim šansama za polufinale, što je tom susretu za Srbiju i Crnu Goru davalo značaj „finala“.
„Plavi” su dobro ušli u taj značajan meč, igrali gol za gol sa favorizovanim protivnikom do samog finiša poluvremena, kada su izabranici Veselina Vujovića serijom neshvatljivih grešaka u napadu, bukvalno poklanjali lopte protivniku, pa se na odmor otišlo sa 13:10 za Nemce. U drugom poluvremenu su “Plavi” kada je bilo najzeže i kada su ih mnogi već otpisali, zaigrali odlično. Razigrali su se Alen Muratović i Vladica Stojanović, Arpad Šterbik je branio fenomenalno, pa su “Plavi” brzo preokrenuli rezultat, a na 5 minuta pre kraja otišli i na maksimalnih +5 (25:20). Kada se očekivalo da Vujovićevi puleni rutinski privedu susret kraju, usledio je “potop”.
Iako je Šterbik i dalje branio odlično, “Plavi” su izgubljenim loptama vratili Nemce u život, pa se u poslednji minut ušlo sa minimalnom prednošću Srbije i Crne Gore. Posle izuzetno agresivne odbrane Nemaca, šut Vladice Stojanovića je izblokiran i izabranici legendarnog Hajnera Branta dobili su priliku da u poslednjem napadu dođu do nerešenog rezultata. Glandorf je izblokiran, ali je posle vraćanja lopte u igru iz ugla, bukvalno na tri sekunde pre kraja Stojanović u skoro “mrtvom uglu” faulirao Florijana Kermana, Odgovornost da realizuje penal preuzeo je Fon Beren, koji pokušava bez prethodnog fintiranja da loptu pošalje u desnu stranu Šterbikovog gola, ali “Kaćki Vojvoda” počučuje i rukom zaustavlja udarac Fon Berena i donosi veličanstven trijumf rukometašima Srbije i Crne Gore.a sudije sa Islanda su dosudile sedmerac. Odgovornost da realizuje penal preuzeo je fon Beren, koji pokušava bez prethodnog fintiranja da loptu pošalje u desnu stranu Šterbikovog gola, ali “Kaćki Vojvoda” počučuje i rukom zaustavlja udarac Franka fon Berena i donosi veličanstven trijumf rukometašima Srbije i Crne Gore.
“Ima Boga! Uspeo sam da odbranim, ali nisam očekivao loptu na tom mestu gde je šutirao Fon Beren. Sasvim slučajno sam odbranio.” – bio je iskren posle susreta junak pobede “Plavih” Arpad Šterbik. “Žao mi je što je Šterbik na kraju morao da nas spašava. Možda će neko pomisliti da je ovako “slađe”, ali ja kao trener više bih voleo da smo pobedili sa 100 razlike.” – rekao je posle meča selektor SCG reprezentacije Veselin Vujović. “Arpad Šterbik nas je spasao kada je odbranio penal tri sekunde pre kraja meča. Hvala mu na tome.” – zahvalio se posle susreta svom kolegi iz tima Ratko Nikolić.
Iako do kraja prvenstva nisu uspeli da dođu do medalje, šampionat u Tunisu će rukometašima Srbije i Crne Gore ostati najviše u sećanju po pobedi protiv Nemaca, koju je svojom odbranom doneo Arpad Šterbik, a kako je izgledala spektakularna odbrana kojom su “srušeni” “Panceri”, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstToni Kukoč – Asistencija koja se pamti i prepričava
Sledeći tekstŽuti karton zbog driblinga