Bode Miler – Šou na jednoj skiji

Bode Miler je bio glavi favorit za zlatnu medalju u kombinaciji na Svetskom prvenstvu u Bormiju 2005. godine. Iako Miler u slalomu te sezone nije briljirao, njegov kvalitet u brzinskim disciplinama davao je njegovim mnogobrojnim navijačima veru da u kombinaciji može da dođe do najviše stepenice pobedničkog postolja. Optimizam svih Bodeovih fanova je dodatno porastao posle njegovog trijumfa u superveleslalomu i odličnog nastupa na treningu spusta, pa se očekivalo da će u najbržoj skijaškoj disciplini napraviti dovoljnu prednost koju će kasnije uspeti da sačuva u slalomu. Međutim, umesto sjajnog nastupa u kombinacijskom spustu koji se očekivao, publika je dobila “šou na jednoj skiji” koji se čini da je samo Bode Miler mogao da pruži ljubiteljima “belih staza”.
Američka skijaška zvezda je posle samo petnaestak sekundi na stazi kombinacijskog spusta, prilikom doskoka posle jednog terenskog skoka očigledno zakačio neravninu i ostao bez leve skije. Iako bi se većina skijaša u tom trenutku zaustavila, jer voziti skijašku “formulu 1” na jednoj skiji je izuzetno opasno, to naravno nije važilo za Milera, koga je čini se publika i obožavala zbog njegove “ludosti”.

Bode Miler je kombinacijski spust na prvenstvu u Bormiju skijao na jednoj skiji.
Bode Miler je kombinacijski spust na prvenstvu u Bormiju skijao na jednoj skiji.

Nastavio je Bode da se spušta opasnom stazom u Bormiju na jednoj skiji, vozio je potpuno takmičarski, prolazeći između kapija, a čak je u pojedinim trenucima prelazio u aerodinamičan položaj, želeći da na taj način dodatno ubrza, što je oduševilo publiku u italijanskom ski centru. Izdržao je Bode u svojoj origanalnoj i pre svega opasnoj vožnji skoro do kraja staze, kada je ipak u jednom zavoju izgubio ravnotežu i našao se na snegu. Tada se podigao i uz ovacije publike zbog neverovatne vožnje na jednoj skiji “konačno” se udaljio sa staze. Treba istaći i da se u jednom trenutku Bode Miler spuštao stazom u Bormiju brzinom od preko 80 km/h i sve to na jednoj skiji, što zaista zvuči neverovatno.
“Prilikom doskoka zakačio sam neravninu, a pri brzini od 75 kilometara na sat kada skija dotakne neravninu pod tim uglom, samo vas mnogo sreće može spasiti da se skija ne otkači sa noge. Odlučio sam tada ipak da nastavim i da pokušam da dođem do cilja, jer bi dva eventualna nastupa u slalom bila odličan trening za mene. Nisam bio uopšte konkurentan, ali bilo je teško da budem konkurentan bez jedne skije. Na kraju sam izgubio ravnotežu i pao, mogao sam još uvek da prođem kroz sledeću kapiju, ali u tom trenutku sam shvatio da je bilo dosta za danas.” – objasnio je posle trke svoj u najmanju ruku čudan nastup Bode Miler.

Bode Miler je pravio razne "ludorije" tokom karijere.
Bode Miler je pravio razne „ludorije“ tokom karijere.

Iako je publika uglavnom bila oduševljena Milerovom odlukom da ne odustane i da proba da završi spust na jednoj skiji, pojedine njegove kolege osudile su takvu Bodeovu odluku. “To nije dobro ni za njega, ni za samo takmičenje, ali i to je bilo skijanje i moramo to svi da prihvatimo.” – rekao je posle trke Benjamin Rajh, koji je odsustvu Milera došao do zlata u kombinaciji i koji očigledno nije imao razumevanje za potez američkog skijaša.
Voziti spust na jednoj skiji je prava ludost, koju se čini da nije mogao da izvede niko drugi osim Bode Milera, a kako je američki skijaš te 2005. godine “leteo” na jednoj skiji spustaškom stazom u Bormiju, možete pogledati u videu koji je pred vama.

Prethodni tekstIroničan aplauz poljskih rukometaša za srpske sudije
Sledeći tekstZagrljaj za “Gulivera” Karlovića