Bodirogine majstorije protiv Entonija

Bodirogine majstorije protiv Entonija

U avgustu 2004. godine, u jednoj od poslednjih provera pred početak Olimpijskih igara u Atini, u tek otvorenoj „Beogradskoj Areni“ odigran je prijateljski košarkaski meč između Srbije i Crne Gore na jednoj i Sjedinjenih Američkih Država na drugoj strani. Američki „Dream team“ (koji na kraju nije uspeo da osvoji olimpijsko zlato na Igrama u Atini, o čemu nešto više u nekoj od narednih priča) je vodivši od početka susreta i igrajući bolje tokom gotovo celog meča na kraju lagano dobio taj duel sa 78:60, ali ipak ono što mnogi od samog rezultata više pamte sa tog meča, jesu dva fenomenalna poteza tadašnjeg kapitena reprezentacije Srbije i Crne Gore Dejana Bodiroge i to u direktnom duelu protiv Karmela Entonija. U prvoj četvrtini duela, po mnogim procenama jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena je sa dva sjajna poteza podigao publiku u „Beogradskoj Arena“ na noge.

Dejan Bodiroga - Majstorski potezi u duelu sa Karmelom Entonijem.
Dejan Bodiroga – Majstorski potezi u duelu sa Karmelom Entonijem.

U deulu sa tada nadolazećom NBA zvezdom Karmelo Entonijem, Dejan Bodiroga je u prvoj situaciji poentirao posle odlične leđne promene kojom je poslao Entonija „u prazno“, a zatim ukrštenim korakom dodatno ulepšao tu akciju pre nego što je loptu polaganjem od table poslao kroz obruč. Samo nekoliko trenutaka kasnije Dejan Bodiroga je sjajnim fintama u trenucima kada se nalazio u blizini linije za slobodna bacanja „naterao“ Entonija da mu dva puta skoči na blokadu, a za to vreme Dejan je sjano ispivotirao pored njega i na kraju lagano položio loptu u koš. Publika u gotovo potpuno ispunjenoj „Beogradskoj Areni“ bila je oduševljena ovim potezima Dejana Bodiroge, „poskakali“ su gledaoci sa svojih mesta i za sjajne poteze nagradili tadašnjeg kapitena reprezentacije Srbije i Crne Gore gromoglasnim aplauzima.
Iako nikada tokom karijere Karmelo Entoni nije važio za dobrog defanzivca, to ni na koji način ne umanju kvalitet poteza Dejana Bodiroge. Kako su izgledala ova dva fenomenalna poteza, o kojima se u danima posle meča dosta pričalo u košarkaškim krugovima i koji po mnogima najbolje pokazuju kakav je umetnik u igri pod obručima bio Dejan Bodiroga, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama. Ne sumnjamo da ćete uživati.

loading…
Prethodni tekstJugoslovenska skijaška herojina – Mateja Svet
Sledeći tekstBosonogi Šampion – Abebe Bikila