Dan kada je „plakala planeta“

Tog dana nije se plakalo samo u Brazilu, nije „plakao“ samo „najbrži cirkus“ na svetu ili sportski svet, već je „plakala cela planeta“. Sportski svet je 1. 5. 1994. godine izgubio velikog automobilistu, jednog od najboljih ikada u Formuli 1, ali i velikog čoveka – Ajrtona Senu.
“Biće ovo sezona sa puno udesa i treba da budemo srećni ako se nešto ozbiljno ne desi.“ – rekao je Sena pred početak sezone 19
94. godine, koja će zauvek ostati upamćena kao sezona u kojoj je izgubio život. Iako je na dve trke u toj sezoni imao pol pozicije, Sena nije uspevao da završi te trke, već je morao da odustane nakon okretanja na stazi u trci za Veliku nagradu Brazila i na sledećoj trci, kada je došlo do kontakta sa bolidom Mike Hakinena. Inžinjeri Vilijamsa su nakon svega iznetog, prirpremili za treću trku modifikovanu letvu volana koja je trebalo da odgovara Seninim zahtevima.

Bolid Ajrtona Sena se raspao posle udesa u krivini Tamburelo.
Bolid Ajrtona Sena se raspao posle udesa u krivini Tamburelo.

Trka za Veliku nagradu San Marina je vožena 1. maja 1994. godine na čuvenoj stazi u Imoli, na kojoj je Sena takođe osvojio pol poziciju. Dva dana pre trke Senin bliski prijatelj, Rubens Barikelo, na stazi “Enco i Dino Ferari“ u Imoli imao je težak udes iz kog je izašao sa slomljenim nosem, dok je sledećeg dana, tokom kvalifikacija poginuo Roland Racenberger. Senu su ta dešavanja na stazi primorala da razmisli čak i o povlačenju sa trke. Jutro uoči trke proveo je u razgovoru sa ostalim vozačima, u kojima je insistirao da bude oformljenja radna grupa, koja će se postarati da Formula 1 bude bezbednija. Uznemirenje i neki čudan osećaj imao je Ajrton Sena na dan trke, što je posvedočila i njegova verenica Adrijana Galistea, kojoj je rekao da mu se uopšte ne vozi i da bi najradije odustao od trke. Međutim, pravila profesionalnog sporta su nekad surova, Brazilac nije mogao da odustane od trke i krenuo je sa starta. Posle udesa na startu između Pedra Lemija i Džej Džej Lehta i prekida trke, Sena je i dalje bio vodeći, a već posle dva kruga od nastavka desiće se neopisiva tragedija, kada je Ajrton pri velikoj brzini udario u zid u krivini Tamburelo.
Iako je telemetrija pokazala da je uspeo brzinu sa 309 km/h smanji na 219 km/h za samo dve sekunde, to nije pomoglo da se izbegne najgori ishod. Ajrton Sena smrtno je stradao u tom udesu koji će ostati zapamćen kao jedan od najcrnjih trenutaka u istoriji sporta, a tada nije zaplakao samo ceo padok na stazi u Imoli, već je zaplakao i „ceo svet“. Nedostatak informacija oko uzroka smrti vodile su ka mnogim spekulacijama, koje su ostale do danas. Ono što se sigurno zna, jeste, da se se prednji desni pneumatik sa vešanjem otkačio pri udesu i udario Senu u glavu. Slike kacige legendarnog Brazilca ukazuju da je ona od udara pukla u predelu iznad desnog oka. Svetska automobilska federacija (FIA) i italijanske vlasti i dalje tvrde da Sena nije preminuo na licu mesta, već u Bolonjskoj bolnici, gde je helikopterom prebačen odmah posle udesa. Drugi tvrde suprotno, da je Sena smrtno nastradao na licu mesta, ali da se to namerno zataškalo, jer ako je zaista preminuo na stazi, prema italijanskom zakonu morala je da bude sprovedena istraga i trka je trebalo da bude prekinuta.

Iako su lekari pokušavali da mu pomognu već kraj staze, Ajrton Sena smrtno je stradao u udesu na stazi u Imoli.
Iako su lekari pokušavali da mu pomognu već kraj staze, Ajrton Sena smrtno je stradao u udesu na stazi u Imoli.

Još prethodnog dana je upravo to trebalo da bude urađeno kada je utvrđeno da je Racenberger preminuo na stazi. Da su se zakoni poštovali i da je trka bila otkazana, Senin život se ne bi završio tog 1. maja 1994. godine u krivini Tamburelo. Ipak, Formula 1 je bila već tada preskup sport, pa nikome marketinški nije odgovaralo da se trka odloži ili potpune otkaže.
Sećanje na trostrukog šampiona Formule 1 (1988, 1990. i 1991. godine), majstora za vožnju po kiši, zbog čega je i dobio nadimak “Kišni čovek” i dalje ne bledi. Bio je prirodno talentovan, imao je sve za velikana u svojoj eri, za rivale je bio enigma, ali je bio poštovan i obožavan. Latinsku strast je koristio perfektno. Nisu se zaboravile njegove bravure, ali ni to što je godinama pomagao najugroženijima, pošto je uplaćivao novac u humanitarne svrhe. Tog 1. maja 1994. godine na stazi u Imoli ugasio se jedan mladi život, završila se jedna blistava sportska karijera i Ajrton Sena je zauvek otišao u sportsku legendu. Nakon njegove smrti otkriveno je da je davao milione humanitarnim organizacijama koje pomažu deci, tako da je njegova porodica kasnije osnovala Fondaciju Ajrtona Sene koja pomaže deci, naročito u sferi obrazovanja, a kako je izgledao udes zbog koga je „zaplakala planeta“, možete se podsetiti na snimku pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

1 Comment

  1. „Ipak, Formula 1 je bila i ostala preskup sport, pa nikome ne odgovara da je trka bude odložena, ili pak otkazana.“
    Ništa drugo do – govna.

    Post a Reply

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This