Dejv Votl – Šokantni olimpijski šampion

Dejv Votl - Šokantni olimpijski šampion
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Sportska priča Dejva Votla je zaista neverovatna. Ovaj atletski srednjeprugaš rođen je u državi Ohajo 1950. godine, a zbog slabe fizičke snage tokom detinjstva, lekar mu je preporučio bavljenje atletikom, pa se tako Dejv našao na atletskoj stazi. 
Tokom koledž karijere zabeležio je prvi veći uspeh, kada je postao NCAA šampion Amerike na 1500 metara, što mu je donelo pravo da učestvuje na izbornom takmičenju za američki tim za Olimpijske igre u Minhenu. Da bi se zagrejao za svoju disciplinu 1500 metara, Votl je odlučio da se takmiči i na 800 metara, čisto da bi „osetio stazu“ i atmosferu takmičenja. Na početku te trke je blago zaostao za konkurencijom, ali je onda krenuo spektakularan drugi krug Votla, u kojem je „pomeo“ konkurenciju i pobedio u trci sa odličnim rezultatom i obezbedio sebi iznenađujuće mesto u američkom timu za Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine.
I pre nego što je počelo takmičenje u Minhenu, Dejv Votl je žestoko iznervirao tadašnjeg selektora američke atletske reprezentacije Bila Boumena odlukom da se između izbornog takmičenja i Olimpijskih igara venča sasvojom tadašnjom devojkom, a potom je i povede na Igre u Minhen, kao na neku vrstu medenog meseca. Boumen je smatrao da je taj potez pogrešan, da smanjuje šanse Votla za dobar rezultat i da je sve to moglo da sačeka završetak Igara, pa je tada o Dejvu Votlu za američke medije izjavio: „Dejv Votl će imati lep medeni mesec, ali neka bude srećan ako prođe prvu rundu takmičenja u Minhenu. Da ne bude zabune i da ne ispadne da je problem u meni, volim i ja i uživam u seksu, ali sada bi prioret trebalo da bude uspeh na Olimpijskim igrama.“ – rekao je Boumen medijima. Ipak, to nije mnogo poremetilo Votla, koji je po sopstvenom priznanju i pored ženidbe i problema sa kolenima na Igre u Minhen otišao potpuno spreman da ostvari zapažen rezultat, što od njega ipak skoro niko u Americi nije očekivao.
Olimpijske igre u Minhenu ljubitelji sporta najviše pamte po terorističkom napadau i tragediji u kojoj su ubijeni izraelski sportisti, a poznavaoci američke atletike pamte po skandalima koji su pratili nastup Amerikanaca. Sprinteri Edi Hart i Rej Robinson zbog pogrešnog obaveštanja njihovih zvaničnika propustili su kvalifikacionu trku na 100 metara i odmah su eliminisani iako su bili aktuelni Svetski rekorderi u toj disciplini. Isto tako, četiristometraši Vinsent Metjus i Vejn Koli izbačeni su iz američkog tima, jer su ignorisali američku zastavu tokom dodela medalja u disciplini 400 metara, u kojoj su njih dvojica osvojili zlatnu i srebrnu medalju. Kada se tome pridoda i par kikseva američkih atletičara od kojih se očekivao dobar plasman, to je učinilo da minhenske Igre za američku atletiku u početku budu veoma razočaravajuće, ali sve će se to promeniti posle finala u disciplini 800 metara. 

Vinsent Metjus i Vejn Koli - Nekorektno ponašanje na postolju koje ih je koštalo izbacivanja sa Igara u Minhenu.
Vinsent Metjus i Vejn Koli – Nekorektno ponašanje na postolju koje ih je koštalo izbacivanja sa Igara u Minhenu.

Dejv Votl je protivno očekivanjima svog selektora dosta sigurno stigao do finala, ali mu u finalnoj trci nisu davane velike šanse za dobar rezultat. Favoriti u trci su bili Sovjet Jevgeni Aržanov i Kenijci Majk Bolt i Robert Ouko. I upravo su Kenijci krenuli snažno od starta trke i diktirali jak tempo u prvom krugu, u kojem je Votl zaostao za grupom dobrih15-ak metara, pa je američki komentator pomislio da je povređen i da zbog toga ne može da prati tempo grupe. Ipak, Dejv Votl je polako pojačavao tempo, pa je na ulasku u drugi krug stigao grupu, da bi potom na oko 300 metara do cilja kada je Aržanov odjednom ubrzao i izbio na čelo grupe, Votl krenuo sa začelja i vrlo brzo došao na četvrto mesto. Kada su atletičari izbili na startno-ciljni pravac i bili na oko 80 metara od cilja činilo se da je Aržanov predaleko i da je obezbedio zlatnu medalju, a da će Votl u duelu sa Kenijcima odlučivati o osvajačima ostale dve medalje. Amerikanac tada još jednom ubrzava i uspeva prvo da prestigne Ouka i Bolta, da bi potom u samom finišu uspeo da bude i ispred Aržanova i mimo svih očekivanja postane novi olimpijski šampion na 800 metara. I dok su američki komentatori bili u „ekstazi“ i govorili kako je čovek koji je došao pravo ni od kuda postao novi olimpijski šampion, Dejv Votl je reklo bi se još nesvestan velikog uspeha koji je postigao primao čestitke od konkurenata. 

Dejv Votl u finišu osvaja olimpijsku zlatnu medalju.
Dejv Votl u finišu osvaja olimpijsku zlatnu medalju.

Ipak, ubrzo je sreću koju su svi ljubitelji atletike u Americi osećali zbog trijumfa Votla na 800 metara zamenilo razočaranje, prouzrokavano ispostaviće se „slučajnim“ skandalom. Naime, Dejv Votl je gotovo uvek nosio kačket dok je trčao, pa se sa kačketom pojavio i na dodeli medalja. Kada je dobio svoju zasluženo osvojenu zlatnu medalju i kada je krenulo intoniranje američke himne, kako je kasnije sam priznao zbog prevelikog uzbuđenja Votl je zaboravio da skine kačket, što su američki mediji protumačili kao njegov bojkot američke himne, ali i podrška kolegama koji su izbačeni iz tima zbog nepoštovanja američkih simbola. Situacija se kasnije malo primirila kada se Dejv Votl izvinio američkoj javnosti za to što nije skinuo kačket tokom intoniranja himne, ali i objasnio da to nije učinio namerno, već da jednostavno nije mogao da veruje da je postao olimpijski šampion i da je od prevelikog uzbuđenja zaboravio da skine kačket. 

Ipak, ubrzo je sreću koju su svi ljubitelji atletike u Americi osećali zbog trijumfa Votla na 800 metara zamenilo razočaranje, prouzrokavano ispostaviće se "slučajnim" skandalom. Naime, Dejv Votl je gotovo uvek nosio kačket dok je trčao, pa se sa kačketom pojavio i na dodeli medalja. Kada je dobio svoju zasluženo osvojenu zlatnu medalju i kada je krenulo intoniranje američke himne, kako je kasnije sam priznao zbog prevelikog uzbuđenja Votl je zaboravio da skine kačket, što su američki mediji protumačili kao njegov bojkot američke himne, ali i podrška kolegama koji su izbačeni iz tima zbog nepoštovanja američkih simbola. Situacija se kasnije malo primirila kada se Dejv Votl izvinio američkoj javnosti za to što nije skinuo kačket tokom intoniranja himne, ali i objasnio da to nije učinio namerno, već da jednostavno nije mogao da veruje da je postao olimpijski šampion i da je od prevelikog uzbuđenja zaboravio da skine kačket.
Dejv Votl je zaboravio da skine kačket tokom intoniranja američke himne

Mnogo godina kasnije Dejv Votl se za američke medije podsetio trke koja mu je promenila život, ali i posle koje nije ostvario niti jedan zapaženiji rezultat, pa je već 1977. godine prestao da se profesionalno bavi atletikom: „Nisam imao dobru strategiju za trku. Nikada mi nije bio cilj da u trci na početku zaostanem za konkurencijom 15-ak metara, ali se tada to desilo. Iako se dešavalo da trčim na začelju grupe, nikada nisam toliko zaostao. U finišu sam pomislio da mogu da dođem do trećeg mesta, ali nisam odustajao, nastavio sam da trčim do kraja najbrže što mogu. Na kraju kada sam na tabli video da sam pobedio bio sam presrećan. Sve mi i dalje deluje neverovatno!“ – rekao je Votl za američke medije preko 40 godina od istorijske trke u Minhenu.
Iako tokom karijere nikada nije trčao kao u Minhenu, iako sem uspeha u Minhenu nema nekih zapaženijih dostignuća, Dejv Votl je svojim senzacionalnim nastupom koji je šokirao atletski svet na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, učinio da se njegovo ime i danas vrlo često pominje u atletskim krugovima. Kako je izgledala spektakularna trka koja je proslavila do tog dana može se slobodno reći anonimnog Dejva Votla, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstPirueta Dimitra Berbatova
Sledeći tekstDražen Petrović – „Volim Vlada! On je stvarno dobar momak!“