Džo Flako – Pas za slavu i 120 miliona dolara

Jedna od najdramatičnijih utakmica NFL-a u istoriji doigravanja odigrana je u Denveru 2013. godine, gde su domaći Bronkosi poraženi od Baltimor Rejvensa sa 38:35 posle produžetaka. Junak utakmice bio je kvoterbek Rejvensa Džo Flako, koji je spektakularnim pasom gotovo preko celog terena (70 jardi) na samo 31 sekundu pre kraja meča, spasio svoj tim sigurnog poraza i utakmicu odveo u produžetke.
U NFL plej-of 2013. godine Denver Bronkosi su ušli kao najbolji tim AFC-a i po mnogima glavni favorit za titulu. Posle slobodne prve runde, u drugoj su na svom stadionu dočekali Baltimor Rejvense, koji su oproštajnoj sezoni legendarnog Rej Luisa jedva došli do plej-ofa i nije im niko davao šanse za ozbiljniji rezultat u toj sezoni. Denver je kao apsolutni favorit u tom meču vodio skoro od samog početka meča, Pejton Mening je odlično dirigovao napadom Bronkosa i činilo se da domaćini neće imati problema da meč sigurno privedu kraju. I verovatno bi bilo tako, da meč nije dobio za većinu ljubitelja američkog fudbala potpuno neočekivanog junaka.
Džo Flako je bio vrlo potcenjen u NFL-u tih godina, smatran je za glavni problem Rejvensa na putu ka tituli i smatrano je da “granitna” odbrana tima iz Baltimora zaslužuje bolji napad, a pre svega boljeg kvoterbeka. Ali sve se promenilo posle samo jednog uspešnog dodavanja… Rejvensi su zaostajali za Denverom 7 poena, nisu imali više niti jedan tajm-aut na raspolaganju, Posle izvedenog snepa, Džo Flako izbegava jednog igrača domaćih, a pre nego što je dobio udarac od drugog defanzivca Bronkosa upućuje dugačak, moglo bi se reći i “Hail Mary” pas. Lopta posle leta od 50 jardi pada pravo u ruke hvatača gostiju Džejkobi Džonsa, kome je ostalo samo da se prošeta do end zone domaćih i odvode svoj tim u produžetak.bilo je samo 30-ak sekundi do kraja, a oni su bili zaglavljeni duboko na svojoj polovini. Svi su već “prežalili” Baltimor, treći pokušaj za tri jarda na svojih 30 jardi, na pola minuta do kraja utakmice i bez tajm-auta, pa to je za Flaka nemoguća misija ili ipak nije… Usledio je spektakl, potez koji će Flaku promeniti život. Posle izvedenog snepa, Džo Flako izbegava jednog igrača domaćih, a pre nego što je dobio udarac od drugog defanzivca Bronkosa upućuje dugačak, moglo bi se reći i “Hail Mary” pas. Lopta posle leta od 50 jardi pada pravo u ruke hvatača gostiju Džejkobi Džonsa, kome je ostalo samo da se prošeta do end zone domaćih i odvode svoj tim u produžetak. Svi na stadionu su bili u šoku, niko nije mogao da veruje da je Džo Flako izveo takvo spektakularno dodavanje i to pored u tom trenutku najbolje odbrane u ligi. Domaći se nisu oporavili od Flakovog pasa ni u produžetku, Baltimor je slavio, a Denver je završio sezonu več te hladne januarske večeri i to mnogo ranije nego što su planirali. Rejvensi su kasnije na krilima pobede u Denveru savladali Patriotse, a kasnije u Superboulu i San Francisko i potpuno neočekivano došli do druge šampionske titule u klupskoj istoriji. Svi igrači i članovi stručnog štaba Rejvensa su posle osvajanja prstena istakli dodavanje Džo Flaka u Denveru kao trenutak u kome su znali da mogu da dođu do titule, a Džo je to znao da naplati po završetku sezone. Produžio je ugovor sa Rejvensima na još šest godina, za potpis je dobio 120,6 miliona dolara čime je postao najplaćeniji igrač lige svih vremena.
Verujemo da svi sa nestrpljenjem čekate da pogledate snimak koji je pred vama i da se podsetite uspešnog dodavanja Džo Flaka vrednog preko 120 miliona dolara.

Prethodni tekstHakim Olajdžuvon – Kvadripl-dabl ili ne?
Sledeći tekstKada su igrači izazvali trenera „Mihu“ na dvoboj u slobodnjacima