Džulijus Nđogu – Maratonac koji je umesto na pobedničkom postolju završio u zatvoru

Džulijus Nđogu - Maratonac koji je umesto na pobedničkom postolju završio u zatvoru
Džulijus Nđogu - Maratonac koji je umesto na pobedničkom postolju završio u zatvoru
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Maratonska trka u glavnom gradu Kenije, Najrobiju, 2015. godine privukla je veliku pažnju. Među brojnim domaćim atletičarima, koji su spadali u maratonski vrh tih godina, pažnju je posle trke najviše privukao Džulijus Nđogu. U samom finišu trke Džošua Kipkorir je obezbedio pobedu, a iza njega se vodila velika borba za drugo mesto, u kojoj je Nđogu ubrzanjem u poslednjih stotinak metara uspeo da prestigne konkurenta i osvoji drugo mesto. Međutim…
Dok je Kipkorir slavio pobedu, a Džulijus Nđogu bio srećan zbog osvajanja drugog mesta i novčane nagrade od 7.000 dolara, usledila je velika kontroverza. Nđogua su okružili naoružani pripadnici organa reda, koji su obezbeđivali da on ne pobegne, a mnogima u prvi mah nije bilo jasno šta se dešava. Ubrzo je stiglo objašnjenje, jer su organizatori trke saopštili da sumnjaju da je Džulijus Nđogu načinio prevaru i da se u trku uključio tek oko 1.000 metara pre kraja, kada se iz publike ubacio među takmičare, a da ga je odala neverovatna svežina u finišu i posle trke. „Pratio sam vodeće od početka do finiša i nisam ga uopšte video među njima. Mislio je da ga nećemo ‘provaliti’. Jako sam razočaran što je neko u ovom modernom dobu pokušao da vara na našem maratonu. On nije završio drugi, on je načinio prevaru.“ – izjavio je posle trke tadašnji direktor maratona u Najrobiju Ibrahim Husein.

Džulijus Nđogu je prošao kao drugi kroz cilj na maratonu u Najrobiju, ali je do tog rezultata došao posle prevare.
Džulijus Nđogu je prošao kao drugi kroz cilj na maratonu u Najrobiju, ali je do tog rezultata došao posle prevare.

Džulijus Nđogu branio se da nije kriv, skidao je sprinterice kako bi pokazao žuljeve na nogama od učešća u trci, a za medije je na optužbe odgovorio na sledeći način: „Drugi sam i nisam varalica! Trčao sam sve vreme stazom, osim ako nije bilo druge staze, a da ja to nisam znao. Trenirao sam za ovaj maraton i razočaran sam zbog optužbi.“ Ipak, i pored toga što je on tvrdio da je nevin, organizatori trke su pregledavanjem snimaka potvrdili optužbe na račun Nđogua i pojasnili da je on na oko kilometar pre kraja maratonske trke iz publike u punoj opremi, ušao među ostale takmičare i pokušao prevarom da dođe do uspeha i novčane nagrade. Posle potvrde optužbi, pripadnici organa reda su Džulijusa Nđogua sproveli u zatvor, pa je tako on umesto na pobedničkom postolju završio iza rešetaka.
Nije Džulijus Nđogu jedini maratonski „prevarant“, 2013. godine u Najrobiju dve atletičarke su probale da urade sličnu stvar kao on, a na našem sajtu ste mogli da čitate i kako je Rozi Ruiz „pobedila“ na maratonu u Bostonu 1980. godine. Kako je izgledao finiš maratona u Najrobiju iz 2015. godine, u kojem je Džulijus Nđogu došao do drugog mesta, ali i scene koje su potom usledile i njegovo opkoljavanje od strane organa reda, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstTuča zbog koje se Maradona izvinjavao Španskom kralju
Sledeći tekstNBA MVP za 2021. godinu – Da li će Jokić uspeti da dođe do titule?