Fantastična defanziva „Nigerijskog zida“

Fantastična defanziva „Nigerijskog zida“

Stoni tenis važi za sport u kome se igra jako brzo i u kome poeni uglavnom ne traju previše dugo. Osim u slučajevima kada se pojave dvojica majstora za stolom i odigraju poen o kome se posle godinama priča. Baš jedan takav poen odigrali su Segun Toriola iz Nigerije i Ning Gao iz Singapura 2014. godine.
Jedan od lepših i zanimljivijih poena u stonoteniskoj istoriji nije odigrana na Svetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama, već na Igrama Komonvelta u Glazgovu, što bi malo ko očekivao. Stoni tenis u Nigeriji nije sport za kojim se „ludi“, ali to nije sprečilo Nigerijca Seguna Toriolu da dobije vanserijski poen na Od servisa, pa do promašaja protivnika, igrač iz Nigerije se samo branio i na neverovatan način uspeo da osvoji poen. Bio je to poen u kome je igrač iz Singapura od odlično izvedenog servisa imao inicijativu, udarao snažno, menjao stranu stola na koju šalje rivala, skraćivao udarce, ali ništa nije vredelo. Kako god da je Gao udario lopticu, “Nigerijski zid” (kako su mediji prozvali Teriolu posle tog meča) je na volšeban način uspevao da pogodi suprotnu stranu stola.Igrama Komonvelta 2014. godine. Od servisa, pa do promašaja protivnika, igrač iz Nigerije se samo branio i na neverovatan način uspeo da osvoji poen. Bio je to poen u kojem je stonoteniser iz Singapura od odlično izvedenog servisa imao inicijativu, slao vrlo snažne i precizne udarce, menjao stranu stola na koju šalje rivala, skraćivao lopticu, ali ništa nije vredelo. Kako god da je Ning Gao udario lopticu, “Nigerijski zid” (kako su mediji prozvali Toriolu posle tog meča) je na volšeban način uspevao da pogodi suprotnu stranu stola. Pošto je odigran čak 41 udarac u kojima je nigerijski stonoteniser prikazao fantastično defanzivno umeće, Ning Gao je promašio forhend, čime je Segun Toriola osvojio jedan od najdužih poena odigranih u stonom tenisu na nekom velikom takmičenju. Mnogobrojna prisutna publika u Glazgovu je bila oduševljena viđenim, pa je poluminutnim ovacijama nagradila oba igrača za sjajno odigran poen.
Iako je Ning Gao na kraju dobio meč, to se vrlo brzo zaboravilo. Ali zato se i danas pamti i prepričava defanziva Seguna Toriole i sjajno odigran poen u Glazgovu 2014. godine. Ne sumnjamo da ćete uživati dok budete gledali ovaj stonoteniski poen, koji je oduševio, ali i danas oduševljava sve ljubitelje „ping-ponga“.

Prethodni tekstFenomenalan košarkaš i još bolji čovek – Žarko Paspalj
Sledeći tekstVladimir Stojković – “Ružna prošlost“