Filipo Inzagi – Bufonu kroz noge

Filipo Inzagi – Bufonu kroz noge
Filipo Inzagi – Bufonu kroz noge
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Koliko god trofeja osvojio, koliko god golova postigao, izveo driblinga ili asistirao, Filipa Inzagija navijači će uvek povezivati sa ofsajd pozicijom. Okretni Italijan umeo je da „hoda“ po ivici ovog pravila i često je tamo gde su svi videli nedozvoljenu poziciju on video čistu situaciju i tresao mrežu bez mnogo hajanja. Legendarni Ser Aleks Ferguson umeo je da u svom maniru prokomentariše ova događanja izjavivši jednom prilikom: „Ovaj momak mora da je rođen u ofsajdu!“ Cela ova priča pomalo je nepravedna prema Pipu, jer je on bio mnogo više od toga. Govorilo se da uvek zna da bude tamo gde treba, da ima sreće, da ga lopta hoće… ali iza svega toga krilo se dosta talenta i rada. Bilo kako bilo, Filipo Inzagi je bio mašina za golove, a mi se danas podsećamo jednog fenomenalnog koji je postigao protiv Juventusa i koji je imao gotovo sve elemente klasičnog Pipa: bio je na ivici ofsajda, odlično se snašao u šesnaestercu i nekako proturio loptu do mreže.
Tog 22. marta 2003. godine na „San Siru“ sastale su se dve nestvarno jake ekipe Milana i Juventusa. Juve je te godine osvojio „Skudeto“, dok je Milan bio pobednik kupa, a postave koje su te večeri izašle na teren bile su jedne od najjačih u istoriji ovih klubova. U crveno-crnom Dida, Maldini, Nesta, Kostakurta, Gatuzo, Pirlo, Ševčenko, Inzagi… dok su za „Staru Damu“ nastupili Bufon, Ferara, Tiram, Montero, Zambrota, Del Pijero Davids, Nedved… a sve ovo sa klupa nadgledale su dve legende, Karlo Anćeloti i Marćelo Lipi. Dovoljno da se zaljubljenici u Kalčo naježe.

Filipo Inzagi postigao je prelep gol protiv Juventusa.
Filipo Inzagi postigao je prelep gol protiv Juventusa.

Utakmica je opravdala očekivanja i gotovo sve najbitnije zbilo se u prvih 25 minuta. Ševčenku nije trebalo puno, Ukrajinac je već posle 4 minuta matirao Bufona i podigao stadion na noge. Ali radovanje na tribinama je kratko trajalo, Pavel Nedved ekspresno je uzvratio i već posle 6 minuta rezultat je bio ponovo izjednačen. Ali borba se nastavila, napadi su se ređeli, a onda je u 25. minutu Pirlo „pustio“ malo svoje „magije“. Dobio je loptu gotovo na polovini igrališta, kratko pogledao raspored igrača i poslao visoku loptu u šesnaesterac Juventusa. Bufon ne stiže da reaguje iako lopta dolazi skoro čak do peterca. I to kakva lopta! Filipo Inzagi je već na ivici ofsajda i „rve“ sa snažnim Monterom, oslobađa se protivnika, podiže nogu i „lopta se lepi“ za nju. U okršaju sa Urugvajcem Inzagi pada, ali se nekako podiže, dodiruje loptu jednom i dok Bufon istrčava, Pipo šutira tako da lopta prolazi između nogu golmanu Juvea, koji je već skupljao noge plašeći se onoga što mu se upravo dogodilo. I dok je cela odbrana zbunjeno gledala kako se lopta koja je bila na centru terena posle par sekundi kotrlja polako ka mreži, Filipo Inzagi je uz čuvenu proslavu gola, vrisak i stegnute pesnice već delio radost sa ostatkom tima.
Sama akcija delovala je izuzetno lepo. Neverovatno tačna lopta Andree Pirla, fenomenalno oslobađanje protivnika, prijem i snalaženje u šesnaestercu Pipa Inzagija i za kraj efektna egzekucija. I sve ovo na ivici ofsajda. Podsetite se kako je igrao Filipo Inzagi, za neke pola čovek-pola ofsajd, igrač koji ima sreće, koga lopta hoće… a za druge fudbalski znalac sa neverovatnom intuicijom i „njuhom“ za gol, okretan, brz i izuzetno efektan:

Prethodni tekst„Golišavim“ devojkama na Lerija Birda
Sledeći tekstFelisijano Lopez – Kako izgubiti dobijen poen