Flu game

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

11. juna 1997. godine svet je bio svedok jedne od najvećih predstava najvećeg umetnika igre pod obručima, čuvena “Flu game”. Igrala se peta utakmica velikog NBA finala, Čikago Bulsi dobili su dve utakmice kod kuće, a Juta Džez treću i četvrtu u svom „Delta Centru“. Peta se takođe igrala u Solt Lejku i „džezeri“ su imali priliku da het-trikom dođu na korak od osvajanja titule.
A, onda se svetom proširila vest da je Majkl Džordan bolestan, da se otrovao hranom, da leži u krevetu, da nije trenirao i da neće igrati. “Bio sam uplašen, nisam znao šta mi se događa. Bio sam praktično paralizovan. Potpuno sam dehidrirao, nisam mogao da se pomerim.“ – prepričao je posle Džordan događaje u noći posle četvrte uktamice. Lekari su mu nakon pregleda rekli: „Nema šanse da igraš“. Džordan je ostao da leži u hotelskoj sobi. Nije otišao na trening narednog jutra, nije se pojavio ni na raspucavanju u dvorani na dan utakmice. I onda oko 3 sata popodne, tri sata pre početka utakmice, Majkl se pridigao iz kreveta i krenuo ka „Delta Centru“. Sat i po kasnije, oko 16:30, Skoti Pipen se pojavio pred novinarima koji su pratili Bulse i rekao: „Kako sada izgleda, nisam siguran da će imati snage da obuče dres. Nikad ga nisam video ovakvog. Izgleda loše, mnogo loše.“ Džordan je posle opisao šta je radio u svlačionici. Legao je na leđa i počeo da zamišlja sebe kako trči, skače, šutira, zakucava, blokira. Kako radi ono što najbolje zna. Pridigao se i polako obukao dres, posle čega je potražio trenera Fil Džeksona. Majkl Džordan je bio potpuno iscrpljen te junske večeri u Solt Lejk Sitiju.„Mogu da igram. Reći ću ti kako se osećam kako utakmica bude odmicala.“ – rekao mu je, iako je u tom trenutku imao temperaturu 39,3. Kansije je ispričao da nije bio siguran da li će moći, ali da je želeo da podigne ekipu svojim prisustvom.
Na početku utakmice, ništa mu nije polazilo za rukom. Delovao je umorno, sporo i dekoncentrisano. Na polovini prve četvrtine, tokom tajm-auta, Džordan se bukvalno srušio na stolicu. Džordan nije bio ni od kakve koristi za ekipu u prvoj četvrtini. Kada je počela druga, Juta je već vodila petnaestak poena prednosti i jurila ka vođstvu u seriji 3-2. Tada se nešto, u fizičkom, emotivnom i mentalnom smislu dogodilo kod najvećeg košarkaša svih vremena. Počeo je da trči brže i da pogađa šuteve. Odjednom, postao je onaj dominantni „leteći Majkl“. Ubacio je 17 poena u drugoj četvrtini. Na poluvremenu je dobio mnogo tečnosti sa vitaminima, ali virus ga je ipak ponovo savladao u trećoj, pa je Juta došla do 77:69 na startu četvrte. Ali onda je Majkl poveo Bulse do serije 10:0, kojom su se gosti vratili u vođstvo pet minuta pre kraja. Pogodio je dvojku, pa su on i Kukoč vezali po trojku i onda je sam rešio stvar za 79:77, tako što je pogodio šut preko svog zakletog čuvara Brajona Rasela. Nešto kasnije, Stokton ga je faulirao, a sa penala Džordan je pogodio prvo za 85:85, promašio drugo, ali je uz pomoć Kukoča došao do lopte i pozvao novi napad. Flu gamePipen je tražio loptu na postu protiv Hornačeka, Ker je bio sam u uglu, ali su Pipen i Džordan odigrali lepu akciju u kojoj su Pipena udvojili Hornaček i Rasel, a on vratio loptu do Majkla, koji je pogodio trojku! Stokton mu je stavio ruku pred lice, ali nije vredelo. 25 sekundi pre kraja, Bulsi su vodili 88:85. Posle brzih poena sa obe strane, Čikago je vodio sa 90:87 na svega 6,2 sekunde pre kraja meča. Džezu je ostalo dovoljno vremena za trojku. Namestili su akciju za svog najboljeg trojkaša Hornačeka, koji je promašio sekund pre kraja, a ni posle ofanzivnog skoka igrači Jute nisu uspeli da dođu do izjednačenja.
Džordan, koji je igrao 44 minuta na tom meču se skoro srušio na parket, a do svlačionice je stigao jedva i to uz pomoć Pipena. „On je najveći i svako je to mogao da vidi večeras.“ – rekao je Pipen. „Kada se uzmu sve okolnosti pod kojima je odigran meč, koliko je bio važan i koliko je njemu bilo loše, moram da kažem da je ovo najveće Majklovo veče kojem sam prisustvovao. Ovo je bio herojski nastup, koji ga čini legendarnim.“ – rekao je trener Fil Džekson.
U šestoj utakmici Čikago je u svojoj dvorani dovršio posao i rezultatom 4-2 osvojio svoju petu od šest titula. „Flu game“ ostaće upamćena kao verovatno najveća utakmica koje je Džordan odigrao: 39 temperatura, 38 poena za 44 minuta u igri, 7 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte.
Pogledajte i podsetite se kako je i pored visoke temperature briljirao te junske večeri u Solt Lejk Sitiju, legendarni „leteći“ Majkl Džordan:

Prethodni tekstMaestro – Huan Manuel Fanđo
Sledeći tekstMala Veštica – Huan Sebastijan Veron