Hakim Olajdžuvon – Kvadripl-dabl ili ne?

Hakim Olajdžuvon - Kvadripl-dabl ili ne?

Kvadripl-dabl je jedan od najneuhvatljiviji poduhvata u košarci. Samo četiri igrača su uspela da ostvare dvocifrene učinke u četiri glavne statističke kategorije (poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte, blokade) u jednoj utakmici NBA lige, od sezone 1973/74 kada se ta statistika vodi. Nejt Tarmond, Alvin Robertson, Hakim Oladžuvon i Dejvid Robinson, svi imaju po jedan kvadripl-dabl, a samo je Hakim bio blizu da ostvari i drugi, ali je na kraju ipak ostao bez njega, posle pregledavanja snimka i kontroverznog trodnevnog većanja čelnika lige. I zato vas danas vraćamo u 3. mart 1990. godine i podsećamo na jednu od najčudnijih NBA utakmica, koja je “trajala” tri dana i koja je više prepoznatljivija po dešavanjima van terena, nego po neverovatnoj predstavi na parketu legendarnog “Dream”-a Hakima Olajdžuvona.
NBA je vrlo kratko imao upisan još jedan kvadripl-dabl u svojim knjigama rekorda, Hakim Olajdžuvon je sjajnom partijom u martu 1990. godine predvodio svoje Roketse do ubedljive pobede protiv Golden Stejta od 129:109. Hakim Olajdžuvon je završio utakmicu sa monstruoznim tripl-dabl učinkom: 29 poena, 18 skokova i 11 blokada. “Dream” je došao veoma blizu kvadripl-dablu, pošto je utakmicu završio sa devet asistencija i samo mu je jedna falila da u tom trenutku postane tek treći igrač u istoriji lige sa kvadripl-dabl učinkom. Nije jasno da li je Hakim znao koliko je blizu došao neverovatnom učinku, ali trener Roketsa Don Čejni i funkcioner tima Džej Goldberg sigurno jesu. Oni su odmah posle meča pregledali snimak utakmice i pronašli ono što se činilo da je statističarima promaklo. Usledilo je saopštenje kluba sa revidiranom statistikom u kojem je pisalo da je Hakim protiv Voriorsa završio meč sa 29 poena, 18 skokova, 10 asistencija i 11 blokada, čime je postao treći igrač u istoriji sa kvadripl-dablom, na čemu mu je njegov klub prvi čestitao i pozvao čelnike lige da isprave prvobitnu statistiku i dodaju Hakimu jednu asistenciju.

Hakim Olajdžuvon je sjajnom partijom u martu 1990. godine predvodio svoje Roketse do ubedljive pobede protiv Golden Stejta od 129:109. Hakim je završio utakmicu sa monstruoznim tripl-dabl učinkom: 29 poena, 18 skokova i 11 blokada. “Dream” je došao veoma blizu kvadripl-dablu, pošto je utakmicu završio sa devet asistencija, samo mu je jedna falila da u tom trenutku postane tek treći igrač u istoriji lige sa kvadripl-dabl učinkom.

Hakim Olajdžuvon je sjajnom partijom u martu 1990. godine predvodio svoje Roketse do ubedljive pobede protiv Golden Stejta od 129:109. Hakim je završio utakmicu sa monstruoznim tripl-dabl učinkom: 29 poena, 18 skokova i 11 blokada. “Dream” je došao veoma blizu kvadripl-dablu, pošto je utakmicu završio sa devet asistencija, samo mu je jedna falila da u tom trenutku postane tek treći igrač u istoriji lige sa kvadripl-dabl učinkom.

NBA liga je odmah naložila svojim najboljim stručnjacima da pregledaju snimak meča i utvrde tačan broj asistencija koje je Hakim zabeležio u pobedi protiv Golden Stejta. Pošto ni oni nisu mogli sa sigurnošću da utvrde broj asistencija, taj posao preuzeo je na sebe Rod Torn, jedan od direktora lige u tom trenutku. Tri dana kasnije?! Torn je objavio svoje rezultate i saopštio da je posle pregledavanja snimka sa svojim saradnicima utvrdio da je origanalna statistika bila tačna i da je Hakim Olajdžuvon na meču zabeležio devet, a ne deset asistencija kako su tvrdili iz tabora “Raketa”. Rod Torn je tom prilikom rekao da statističke rezultate ne bi trebali pojedinci da pokušavaju da promenei na silu, da bi svojim igračima pripisali istorijski rezultat koji nisu ostvarili i odlučio da kazni Čejnija i Goldberga zbog pokušaja manipulacije statistikom.
Zanimljivo je da su mnogi statističari kasnije smatrali da je Torn bio blag prema Olajdžuvonu zadržavši mu devet asistencija, jer smatraju da je Hakim na meču zapravo imao šest ili sedam uspešnih dodavanja. Neki izvori bliski Tornu su kasnije tvrdili da je on tri dana čekao da objavi rezultate, zato što je zapravo pokušavao da “izmisli” Hakimu desetu asistenciju, ne bi li ovaj ostvario istorijski učinak, ali je on to demantovao. Bilo kako bilo, ova u najmanju ruku čudna situacija nije mnogo poremetila Hakima, koji je samo tri nedelje kasnije sa 18 poena, 16 skokova, 10 asistencija i 11 rampi u pobedi Roketsa protiv Baksa 120:94, postao treći igrač u istoriji lige sa ostvarenim kvadripl-dablom.

Prethodni tekstTrezegeov zlatni gol
Sledeći tekstDžo Flako – Pas za slavu i 120 miliona dolara