Jugoslavija – Zair 9:0

Jugoslavija – Zair 9:0
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Malo je reći da je na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine reprezentacija Jugoslavije bila skup sjajnih igrača. Bila je to po imenima jedna od najboljih ekipa na prvenstvu, koja je važila za jednog od glavnih favorita za osvajanje pehara. Reprezentacija je bila sastavljena od samih legendi… igrača Crvene Zvezde, kao što su Džajić, Olja Petrović, Karasi, Aćimović, Bogićević, Vladimir Petrović-Pižon… zatim Hajduka iz kojeg su dres sa državnim grbom obukli između ostalih Šurjak, Oblak i Buljan. Ekipa je dodatno bila ojačana Ilijom Petkovićem koji je tada nastupao za francuski Troa, Popivodom iz Olimpije, Katalinskim iz “Želje” i mostarskim BMV-om: Bajević-Marić-Vladić. Zaista impozantna imena! Jugoslovenska reprezentacija našla se u grupi 2 što je značilo da je očekuju mečevi protiv Brazila, Škotske i Zaira (današnjeg DR Konga).  Jugoslovenska reprezentacija našla se u grupi 2 što je značilo da je očekuju mečevi protiv Brazila, Škotske i Zaira (današnjeg DR Konga). Na samom startu ekipa je pokazala svoju snagu i u duelu sa Brazilcima u kome je čak bila i bolja odigrala bez golova. Meč koji je potom usledio ušao je u istoriju kao jedna od najvećih pobeda nekog tima na Mundijalima.Na samom startu ekipa je pokazala svoju snagu i u duelu sa Brazilcima u kome je čak bila i bolja odigrala bez golova. Meč koji je potom usledio ušao je u istoriju kao jedna od najvećih pobeda nekog tima na Mundijalima.
Zair je bio prvi tim podsaharske Afrike koji se izborio za kartu za Mundijal i to kada je ”Crni kontinent” imao pravo na samo jedno mesto. ”Leopardi” su učestvovali tada i nikad više. Stigli su predvođeni upravo jugoslovenskim trenerom Blagojem Vidinićem kao afrički šampioni (prvenstvo igrano u Egiptu tri meseca pre Mundijala). Mrežu Afrikanaca “otključao” je “Princ sa Neretve” Dušan Bajević u 8. minutu, a već u 14. iz prelepo izvedenog slobodnog udaca Dragan Džajić povisio je na 2:0. Goleadu Jugoslavije nastavio je Šurjak u 18. minutu, na 4:0 Katalinski povećava u 22, onda ponovo Bajević tese mrežu u 30, a kada je u 35. minutu Bogićević postavio konačan rezultat prvog poluvremena od 6:0 svima je bilo jasno da je selektor Zaira Blagoje Vidinić sa svojim pulenima doživeo neviđenu katastrofu. Jugoslavija je u drugoj polovini utakmice usporila tempo, pa je tek u 61. minutu Oblak nastavio sa “terorom” odbrane Afrikanaca, u 65. pogodio je i Petković, a konačnih i neverovatnih 9:0 postavio Bajević u 81. minutu za svoj treći gol. Bajević - Jugoslavija - ZairU strelce se upisalo čak sedam različitih igrača, a posebno je blistao „Princ sa Neretve“ Dušan Bajević koji je postigao het-trik. Posle ovog ubedljivog trijumfa i slabih 1:1 protiv Škota za prolaz dalje i prvo mesto u grupi usledili su katastrofalno loši rezultati za Jugoslaviju. Prvo poraz od Zapadne Nemačke 2:0, zatim od Poljske 2:1 i na kraju onaj najteži od Švedske 2:1 čime je ova sjajna generacija čini se propustila veliku šansu.
Što se utakmice sa Zairom tiče, kasnije su se javljale teorije koje su govorile o tome da su Afrikanci saznali da su prevareni i da od bogato obećanih nagrada i premija za prvenstvo neće dobiti ništa. Navodno su bojkotovali utakmicu protiv Jugoslavije. U prilog tome možda ide i činjenica da su ovu utakmicu završili sa desetoricom igrača. Slična teorija vezana je i za reprezentaciju Jugoslavije, po kojoj je izostanak obećanih premija za plasman u nemačku poremetio odnose u ekipi. Bilo kako bilo, u istoriji Svetskih prvenstava ostaje rezultat iz ove utakmice od 9:0 koji uz mečeve iz 54’. Mađarska-Južna Koreja 9:0 i 82’. Mađarska-Salvador 10:1 kao meč sa najvećom gol razlikom.
Podsetite se detalja sa ove nesvakidašnje utakmice:

Prethodni tekstŠumaherov riskantni manevar za prvu titulu
Sledeći tekstAleksandar Đorđević – Trojka protiv Hrvata