Kad je Damir Dokić napao novinara i vređao Engleze

Kad je Damir Dokić napao novinara i vređao Engleze

Teniski svet je Jelenu Dokić tada australijsku teniserku srpskog porekla upoznao na Vimbldonu 1999. godina, kada je ona napravila jedno od većih iznenađenja u istoriji tog turnira, pobedivši tada najbolju teniserku planete Martinu Hingis. Samo godinu dana kasnije, Jelena se vratila na „mesto zločina“ i sada već kao afirmisana teniserka igrala dobro u početnim rundama. Ipak, njena pobeda u drugom kolu protiv Špankinje Gale Leon Garsije, kao i sve dobro što je uradila na terenima „All-England Club“-a, palo je u senku baš posle tog duela i to zahvaljujući skandalu koji je napravio njen otac Damir.
Odmah posle duela Jelene Dokić i Gale Leon Garsije, britanski novinar Mark Sejgers je prišao Jeleni, koja je bila u društvu svog oca i pitao je da uradi intervju sa njom. Po svedočenju samog novinara, „teniski otac iz pakla“, kako su britanski mediji već tada prozvali Dokića, u vidno alkoholisanom stanju pristao je na intervju svoje ćerke, koji nije mogao da se održi u samom kompleksu Vimbldona, već su morali da odu na obližnji teren za golf. Damir je tada rekao novinaru da ima isti telefon kao njegov, ali da mu je nešto pokvaren, pa ga je pitao da li može da pozajmi njegov da telefonira. Kada je novinar pristao da mu pozajmi telefon, Damir Dokić je uzeo njegov telefon, razbio ga o zemlju i počeo da preti Sejgersu, uzvikivavši kako je kasnije tvrdio sam novinar: „U ovoj zemlji samo je Kraljica demokratska, sve ostalo je fašističko!“ i „Žensku tenisku asocijaciju vode političari i fašisti!“

Damir Dokić je napravio skandalozni Incident na Vimbldonu 2000. godine.
Damir Dokić je napravio skandalozni Incident na Vimbldonu 2000. godine.

Dva policajca su odmah reagovala i sprečila dalji incident, a dok su odvodili Dokića sa mesta sukoba on je zgrabio zastavu Engleske, sa kojom je mahao dok su ga organi reda izvodili iz vimbldonskog kompleksa. Posle saslušanja policija je odlučila da pusti Damira Dokića i da ne pokreće nikakav postupak protiv njega, a on se ponudio da oštećenom novinaru plati telefon koji mu je uništio. Pošto je pušten od policije, ni organizatori nisu smatrali da ima razloga da Damir Dokić bude kažnjen zabranom ulaska u vimbldonski kompleks, pa mu je dozvoljeno da i dalje prisustvuje ćerkinim mečevima i treninzima.
Jelena Dokić se mnogo godina kasnije osvrnula na incidente koje je Damir pravio tokom njene karijere, pa i na onaj najpoznatiji sa Vimbldona 2000. godine: „Svi su videli kakav mi je otac, kako se ponaša, svi su znali za incident na Vimbldonu. I samo kada to uzmete u obzir, pomislite da će vam neko prići i pitati vas kako se držite. Ma samo jedna lepa reč bi bila dovoljno, ali njen nije bilo. Takođe, nisam razumela ni medije. Jer od svega što je on radio, oni su pravili priče o tome kao da se radi o nekakvoj šali. Incident na Vimbldonu sa zastavom bio je u naslovima, često smešnim. Ali, ništa nije bilo smešno u tome što je jedna 15-godišnja devojčica sa takvom osobom morala da ide kući.” – rekla je Jelena Dokić za BBC.

Damir i Jelena Dokić na Vimbldonu 2000. godine.
Damir i Jelena Dokić na Vimbldonu 2000. godine.

Iako je Jelena Dokić na Vimbldonu 2000. godine stigla do polufinala i tako ostvarila rezultat karijere na Grend slem turnirima, ljubitelji tenisa će njen nastup te godine na terenima „All-England Club“-a mnogo više pamtiti po incidentu koji je napravio njen otac posle meča drugog kola protiv Gale Leon Garsije.

Prethodni tekstGolman pio vodu, pa “popio” i gol
Sledeći tekstNeverovatan poen američkog libera