Kad vaterpolo sudija završi u bazenu

Kad vaterpolo sudija završi u bazenu
Kad vaterpolo sudija završi u bazenu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Mnogi će reći da je vaterpolo kolektivni sport u kojem sudije imaju najviše uticaja i često donose odluke o kojima se danima diskutuje. U većini takvih situacija sve se završi samo na priči i na često subjektivnim procenama da li je neka odluka arbitara ispravna ili ne. Ipak, dešavalo se da neki igrači i navijači odu i dalje od same priče i da načine neprijatne gestove prema sudijama. Čini da je najdalje u ljutnji prema sudijama otišao jedan navijač Vojvodine, koji je izazvao skandalozan incident kakav vaterpolo gotovo da ne pamti…
Početkom februara 2018. godine u Novom Sadu vaterpolisti Vojvodine i Crvene zvezde igrali su derbi drugog ranga Jadranske lige, koji je imao veliki značaj u borbi za plasman u najjači rang regionalnog takmičenja. U vrlo neizvesnom i napetom meču, vaterpolisti Crvene zvezde su u napadu sa igračem više na dve sekunde pre kraja susreta postigli gol preko Veljka Tankosića, kojim su došli do izjednačenja od 7:7. Takav rasplet meča je posebno iznervirao jednog navijača domaćih, koji je očigledno smatrao da su sudije glavni krivci što tim za koji navija nije došao do pobede.

Vaterpolo meč Vojvodina - Crvena zvezda je završen skandalom.
Vaterpolo meč Vojvodina – Crvena zvezda je završen skandalom.

Navijač kojem su kasnije objavljeni samo inicijali, sišao je sa tribina, prišao sudiji Marku Matijeviću iz Hrvatske sa leđa i jako ga gurnuo, pa je arbitar završio u bazenu. Dok je sudija bio u šoku zbog onoga što se dogodilo i polako plivao ka ivici bazena, a obezbeđenje izvelo sa plivališta navijača koji je napravio nezapamćen incident, sa tribina od strane ostale prisutne publike čule su se ovacije, koje su pokazale šta ostali prisutni smatraju o potezu jednog navijača Vojvodine. Sudije nisu imale dilemu, odmah su prekinule susret, iako je ostalo samo dve sekunde do kraja, a on ja kasnije odlukom disciplinske komisije registrovan pobedom gostiju službenim rezultatom od 5:0. Uz to, Vojvodina je kažnjena igranjem tri meča pred praznim tribinama, ali i novčanom kaznom od 2.500 eura.
„Nisam se kretao uz ivicu bazena, već sam bio na sredini, spreman da dam znak za nastavak igre, a ostalo je bilo još dve sekunde. Leđima sam bio okrenut tribinama i onda je neko dotrčao iza mene, nisam ga primetio i gurnuo me je u bazen. Problem je što sa jedne strane novosadskog bazena, onoj gde su tribine, nema baš nikakve prepreke, ograde, ma, ni konopca koji bi delio gledaoce od sudija. Dešava se da neko ko je malo zakasnio na utakmicu, a ime mesto u prvom redu, recimo, ili neko ko želi da izađe sa bazena, hoda sudiji iza leđa.“ – izjavio je kasnije za medije sudija Marko Matijević, koga je jedan navijač gurnuo u bazen.

Vaterpolo sudija Marko Matijević je u finišu meča Vojvodina - Crvena zvezda završio u bazenu.
Vaterpolo sudija Marko Matijević je u finišu meča Vojvodina – Crvena zvezda završio u bazenu.

Pojedini mediji su nagađali da je do incidenta došlo zbog velikog propusta VK Vojvodina, koji navodno nije prijavio meč policiji i da zbog toga nije bilo obezbeđenja između gledalaca i učesnika susreta, ali je klub na kraju to demantovao. „Neodgovoran, neprimeren i nepromišljen čin jednog navijača, koji je dve sekunde pre kraja utakmice gurnuo sudiju u bazen, bacio je senku na sportski događaj, na nas kao domaćine, ali i na sport u celini. Kao domaćini susreta, Vaterpolo klub Vojvodina je preduzeo sve zakonom propisane mere za održavanje utakmice i u potpunom redu, kao i na svim dosadašnjim utakmicama, prošao je gotovo ceo meč. Posle incidenta navijača intervenisalo je obezbeđenje i izgrednika predalo policiji, a utakmica je prekinuta. Potpuno osuđujući incident neodgovornog navijača, Vaterpolo klub Vojvodina se ograđuje od nemilog događaja i sa žaljenjem konstatuje da ovakvi postupci, iako nisu delo huligana niti navijačkih grupa, ozbiljno ugrožavaju ugled sporta, klubova i sportske javnosti u celini, a činjenica da se nikada u istoriji kluba ništa ni slično nije dogodilo, obavezuje na građenje kulture fer-pleja i učešća u sportskim događajima svih aktera, pa i publike, na primeren i odgovoran način.“ – pisalo je u saopštenju VK Vojvodina.
„Besni“ navijač Vojvodine, koji je izazvao incident, posle susreta je otišao u sudijsku svlačionicu, kako bi se izvinio za svoj postupak, a tom prilikom je, kako su kasnije preneli pojedini mediji, objasnio arbitru Marku Matijeviću da ga je slučajno gurnuo i da uopšte nije imao nameru da ga pošalje u bazen?! Ovakvo objašnjenje situacije od strane navijača je mnogima zvučalo nelogično i tragikomično i u njega nisu poverovali, a kako je izgledao ovaj incident možete videti na snimku koji je pred vama. Nažalost sam trenutak guranja sudije nije snimljen, ali na snimku možete videti trenutak kada je sudija Marko Matijević završio u vodi.

Prethodni tekstArsenalov „počasni špalir“ za šampiona i „izdajnika“ Van Persija
Sledeći tekstBernard Tomić – Nezalaganje, posledice opijanja ili samo težak put oporavka?!