Kada je Aleksandar Đorđević „zapušio usta“ Poceku

Kada je Aleksandar Đorđević
Kada je Aleksandar Đorđević "zapušio usta" Poceku
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Svi koji su pratili italijanski „Palakanestro“ u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka sigurno se sećaju fantastičnog plejemekera Đanmarka Poceka. Ovaj omaleni plejmeker (visok je „samo“ 181 centimetar) igrao je perfektno tih godina, uz Andreu Menegina bio je najzaslužniji što je Vareze 1999. godine posle više od 20 godina došlo do šampionskog pehara, ali ga je „luda glava“ sprečila da napravi još bolju karijeru, što je sigurno mogao. Ulazio je Poceko često u sukobe sa  trenerima, govorio je i više nego što treba, ali jednu lekciju koju je naučio tih godina zapamtio je i skoro 20 godina kasnije…
14. oktobra 1995. godine, Fortitudo iz Bolonje (tada mnogo poznatiji pod sponzorskim imenom Timsistem) pobedio je na svom terenu Vareze sa 113:100. Taj meč potpuno je obeležio tadašanji igrač Bolonjeza i reprezentativac Jugoslavije Aleksandar Đorđević, koji je za 40 minuta na parketu postigao 48 poena (5/6 za dva, 8/11 za tri i 14/16 sa penala) i dodao 9 asistencija i 7 skokova, zabeleževši tako neverovatan 61 indeksni poen. Bila je to nestvarna partija Đorđevića, kakva tih godina gotovo da nije viđena na košarkaškim terenima širom Evrope, ali ko zna da li bi „Sale Nacionale“ te večeri pružio gotovo perfektnu partiju da mu nije „pomogao“ Đanmarko Poceko, o čemu je Italijan pričao za medije preko dve decenije kasnije.

Učinak Aleksandra Đorđevića na meču protiv Varezea.
Učinak Aleksandra Đorđevića na meču protiv Varezea.

„Dok sam bio igrač Varezea, igrali smo protiv Fortituda za koji je igrao Aleksandar Đorđević. Dan ranije sam dao jedan glup intervju gde sam rekao da Đorđević neće dati više od šest poena. Bio sam idiot, priznajem. Sledećeg dana kada je počela utakmica on je uzeo loptu, napravio dva, tri driblinga, šutnuo trojku i pogodio. Zatim su oni odbranili napad, Đorđević je opet uzeo loptu, odigrao je pik sa saigračem, opet je šutnuo trojku i pogodio, uz moj faul. Tada je već imao šest poena i odlazio je na slobodno bacanje. Pogodio ga je, okrenuo se ka meni i rekao mi: „Izvini Poc, imam već sedam”. Čovek je ubacio sedam poena za manje od 45 sekundi. Tu utakmicu je završio sa 48 poena!“ – podsetio se italijanski plejmeker susreta na kojem je svojom izjavom isprovocirao Đorđevića da pokaže sve što zna.
Đanmarko Poceko je tako na teži način shvatio koliko je zapravo fenomenalan košarkaš bio Aleksandar Đođrđević i da njega ne treba nikako provocirati. Nažalost snimak ovog duela i pored velikih napora nismo uspeli da pronađemo, pa da vas i na snimku podsetimo blistave partije Aleksandra Đorđevića kojom je vodio svoj tim do trijumfa, ali i kojojm je „zapušio usta“ Đanmarku Poceku.

Prethodni tekstKada se Vanja Grbić nije pec’o, ali ipak dobio žuti karton
Sledeći tekstUdarac koji je promenio karijeru Rokija Marćana