Kada je Duda vikao na Dražena Petrović i Stojka Vrankovića

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Jugoslovenski košarkaši su dominantnom igrom kakvu gotovo da evropska košarka ne pamti osvojili titulu na šampionatu Evrope u Zagrebu 1989. godine. Mnogi će reći da je tim koji su na parketu predvodili Dražen Petrović, Vlade Divac, Dino Rađa, Toni Kukoč, Žarko Paspalj… najbolji koji je evropska košarka ikada videla. Veruju mnogi da je tim takvog kvaliteta lako trenirati i da ko god da je sedeo na klupi sa takvim igračima bi bio šampion, ali da uloga trenera i selektora u takvom timu nije nimalo laka i da je veoma bitna, pokazuje jedna situacija sa priprema za prvenstvo u Zagrebu.
Dražen Petrović i Stojko Vranković nisu bili u svojim hotelskim sobama u predviđeno vreme, već su zakasnili svega nekoliko minuta sa povratkom u hotel, gde ih je sačekao selektor reprezentacije Dušan Duda Ivković. I dok bi većina trenera u takvim situacijama progledala kroz prste svojim igračima, pogotovo Petroviću koji je već u to vreme bio najveća evropska košarkaška zvezda, Duda nije imao nameru da to učini, već je iskoristio tu situaciju da i dvojici „begunaca“, ali i ostalim igračima pokaže ko je „glavni“ u ekipi. O tome šta se zapravo dogodilo te prolećne večeri 1989. godine, ispričao je mnogo godina kasnije za medije legendarni Dino Rađa:

Dušan Ivković i Dražen Petrović na treningu reprezentacije.

„Nikada nije bilo ljubomore u našem timu. Selektor Dušan Duda Ivković je to odradio odavno – spavanje u određeno vreme, svi u sobama, a Dražen Petrović i Stojko Vranković kasne nekoliko minuta. Duda ih je sačekao na hodniku i toliko vikao na njih da je cela zgrada čula. Rekao im je da ako se ponovi – pakuju se i idu kući. Meni prođe kroz glavu što bi tek meni napravio kad na njih ovako viče. Tek sam kasnije shvatio da je to više bila lekcija svima nego njima. Disciplina iznad svega i svima isto. Nema zvezda!“ – objasnio je medijima tu situaciju sa priprema Rađa.
Tim potezom Dušan Duda Ivković pokazao je da i pored velikog igračkog kvaliteta tog tima ozbiljnost i disciplina neće manjkati, da njegov selektorski autoritet neće moći da se dovodi u pitanje, ali i da ma kolika igračka zvezda bili nećete biti povlašćeni. Iako će neki možda i posumnjati u ispravnost ovakvog poteza Ivkovića i ophođenja prema velikim igračkim zvezdama, pokazatelj da su ovakvi metodi apsolutno bili na mestu najbolje se vidi u činjenici da su jugoslovenski košarkaši dominantnom igrom osvojili titulu na šampionatu u Zagrebu, a da je Dražen Petrović proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

loading…
Prethodni tekstKada je Ronaldo da Lima u prvih 14 sekundi “oduvao” Simeonea i srušio Atletiko
Sledeći tekstAndreas Goldberger – Jugosloven na nekoliko dana