Kada je Duško Vujošević tražio od igrača Partizana da aplaudiraju igračima Zvezde

Kada je Duško Vujošević tražio od igrača Partizana da aplaudiraju igračima Zvezde
Kada je Duško Vujošević tražio od igrača Partizana da aplaudiraju igračima Zvezde

2015. godine, posle punih 17 godina, košarkaši Crvene zvezde postali su šampioni države, pošto su u finalu pobedili najvećeg rivala Partizan sa 3-0 u seriji. U sezoni koju su obeležile brojne optužbe „večitih“ rivala, sukobi na terenu i van njega, kao i puno tenzije među navijačima oba tima, Crvena zvezda je uspela posle titule u Jadranskoj ligi i osvajanja Kupa Radivoja Koraća, da osvoji „konačno“ i domaći šampionat. Ipak, krajnji ishod je prošao u senci sukoba, a „ko je sve započeo“ i „ko je kriv“, mišljenja su zavisila uglavnom od toga za koji tim navijate.
Navijači Crvene zvezde krivca za tenziju su videli isključivo u Dušku Vujoševiću, legendarnom treneru Partizana, a navijači „Crno-belih“ su krivca ze neverovatne tenzije videli u Nebojši Čoviću, tadašnjem predsedniku „Crveno-belih“. Osim navijača i od strane klubova su se čule tokom te sezone razne optužbe, u ime Partizana uglavnom ih je iznosio Duško Vujošević koji je optuživao Crvenu zvezdu za zakulisne radnje, ali i često govorio da je tadašnjim režim mnogo više naklonjeniji „Crveno-belima“ i da ih neopravdano više finansijski pomaže. U ime Zvezde je slične optužbe ka drugoj strani upućivao Nebojša Čović, često ističući da je baš Duško Vujošević taj koji „truje“ javnost i optužuje Zvezdu za ono što je on godinama radio u srpskoj košarci. Takve optužbe su kod navijača oba tima stvorile dodatnu „mržnju“ prema protivniku, a posebno prema Vujoševiću odnosno Čoviću i baš zbog toga je jedan potez trenera „Crno-belih“ posle finala veoma iznenadio javnost.

Duško Vujošević je zatražio od svojih igrača fer-plej ponašanje posle poraza u finalu prvenstva Srbije 2015. godine.
Duško Vujošević je zatražio od svojih igrača fer-plej ponašanje posle poraza u finalu prvenstva Srbije 2015. godine.

Pošto je Crvena zvezda pobedila i u trećem finalnom duelu, na parketu „Pionira“ usledila je dodela medalja finalistima i dodela pehara novom šampionu Srbije. Kao što to običaj nalaže prvo su medalje dobili poraženi, a pojedini košarkaši Partizana su odmah po prijemu odličja želeli da napuste ceremoniju dodela medelja. Duško Vujošević ih je sprečio u tome i „naredio im“ da ostanu na parketu i prisustvuju proglašenju pobednika, da bi potom uradio još nešto što je mnoge iznenadilo. Prišao je svojim igračima i zatražio od njih da aplauzom pozdrave košarkaše Crvene zvezde kada se popnu na pobedničko postolje i na taj način pokažu poštovanje protivniku, ali i čestitaju košarkašima Crvene zvezde na osvojenoj šampionskoj tituli. Naravno, košarkaši Partizana poslušali su svog stratega i ostali do kraja ceremonije dodela nagrada, a nove šampione države su u krajnje sportskom maniru pozdravili aplauzom. Bila je to jedna veoma lepa fer-plej scena iz srpske košarke, kakvih je nažalost manjkalo tih godina.
I posle završenog duela Duško Vujošević je na konferenciji za medije čestitao rivalu osvajanje titule: „Čestitam Zvezdi na osvajanju titule. Ta radost mi nije nepoznata, a prvenstvo Srbije nije nevažno i svaki trofej ima iracionalnu vrednost. Zvezda je napravila sjajan rezultat, osvojili su tri trofeja i igrali Top 16 Evrolige.“ Pojedini navijači Crvene zvezde bili su veoma iznenađeni ovakvim ponašanjem „omraženog“ Vujoševića i isticali su da je ipak pokazao gospodske manire i da tako treba biti i u budućnosti. Ipak,  više njih je potez legendarnog trenera tumačilo kao „bacanje prašine u oči“ i „lažno glumljenje gospodina“ od strane čoveka koji prezire Zvezdu i svojim izjavama joj nanosi veliku štetu. Sa druge strane navijači Partizana su potpuno podržali ovakav potez svog miljenika i isticali su da je Duško Vujošević još jednom pokazao svoju veličinu, ali i ponašanje pravog sportiste.

Duško Vujošević zatražio je od igrača da aplaudiraju košarkašima Crvene zvezde.
Duško Vujošević zatražio je od igrača da aplaudiraju košarkašima Crvene zvezde.

I dok su navijači oba tima vodili polemiku oko poteza trenera Partizana i oko toga koliko u njemu ima iskrenosti, oni koji se opredeljuju kao neutralni su se pitali kako je moguće da je srpski sport došao do tog nivoa da nešto što bi trebalo da bude normalno i uobičajeno ponašanje, smatra se kao nešto iznenađujuće i neverovatno.
Reklo bi se da ovakvim polemikama se ne nazire kraj i da će one još dugo trajati, a da će mišljenja u većini situaciji zavisiti od toga koji klub vam je srcu draži. Ipak, i pored različitih mišljenja, nesporno je da je potez Duška Vujoševića u trenucima kada je srpskom košarkom vladala velika tenzija većini bio veoma iznenađujuć, a kako je izgledao trenutak kada je legendarni trener prišao svojim igračima i objasnio im da treba da upute aplauz čestitke i poštovanja rivalima, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstJedna reč Korčnoj, kazna od 18 godina
Sledeći tekstKada je Denilson poslao Pujola „kod kiropraktičara“