Kada je Majkl Džordan „išao kroz vazduh“

Kada je Majkl Džordan "išao kroz vazduh"

Taj 28. jun 1992. godine će se večno pamtiti u sportskoj istoriji. Tog dana u zvaničnim susretima debitovao je tim za koji mnogi bez dileme smatraju da je najjači u istoriji košarke. Američki nacionalni tim, koji je i pre nego što je prvi put nastupio dobio nadimak „Dream team“, u debitantskom meču, u prvom kolu FIBA Amerika šampionata, koji je ujedno bio i kvalifikacioni za Igre u Barseloni, savladao je Kubu sa 136:57. I dok su Kubanci posle meča u Portlandu bili oduševljeni što su uopšte mogli da igraju protiv Džodana, „Medžika“, Birda, Barklija… Amerikanci su se „pravdali“ da ubedljivom pobedom nisu hteli da ponize protivnika, već da su ozbiljnim pristupom hteli da pokažu koliko poštuju takmičenje i protivnika. Iako je duel bio lišen bilo kakve neizvesnosti, daleko od toga da publici nije bio zanimljiv i da na njemu nije imalo šta da se vidi, a jedan potez sa tog duela se i danas prepričava…
Bilo je nešto više od 8 minuta do kraja susreta, Amerikanci su imali skoro 70 poena prednosti, a lopta je bila u rukama Majkla Džordana, koji do tog trenutka nije briljirao na susretu. Ipak, ako je postojao košarkaš koji je jednim neverovatnim potezom mogao da skrene pažnju na sebe i pored loše igre, to je svakako bio Majkl Džordan.

Majkl Džordan izveo je fantastičan potez na meču sa Kubom.
Majkl Džordan izveo je fantastičan potez na meču sa Kubom.

„Leteći“ je krenuo u prodor, ali su ga Kubanci odlično pratili i skupili su odbranu oko njega. I pored toga, Majkl se posle rolinga diže na skok šut, ali je delovalo da je pogrešio, jer su dva Kubanca visoko skočila i činilo se da je „Leteći“ u bezizlaznoj situaciji, mada će mnogi reći da za njega nije postojala bezizlazna situacija, što će on i potvrditi u tim trenucima. Majkl Džordana se zadržava u „letu“, pravi korak unazad u vazduhu i uspešno izbegava dvojicu Kubanaca, a potom šalje loptu kroz obruč, za potpuno oduševljenje publike u Portlandu, ali i komentatora susreta.
Bio je to fantastičan potez, koji je za mnoge samo još jedan pokazatelj da je Majkl Džordan „znao“ da leti. Kako je izgledao fantastičan potez Majkla Džordana na prvom zvaničnom nastupu „Dream team“-a, kada je uspeo da u vazduhu izbegne dva igrača Kube i potom poentira, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDijego Armando Maradona – Rađanje božanstva ispod Vezuva
Sledeći tekstMMA borac koji se ne plaši protivnika već ring devojke