Kada je Majkl Džordan „prevario“ Vlade Divca

Kada je Majkl Džordan "prevario" Vlade Divca

U sezoni 1997/1998 Čikago Bulsi su predvođeni Majklom Džordanom bili najbolji tim NBA lige i potpuno zasluženo su došli do šampionske titule. Na putu do 6. titule, Bulsi su kao prvoplasirani tim Istočne konferencije u prvoj rundi plej-ofa sa 4-1 savladali Šarlot Hornetse, a upravo se na 4. meču te serije dogodio potez koga se danas podsećamo i koji je uvršten među 50 najboljih poteza u karijeri Majkla Džordana.
Igrala se treća četvrtina duela u „Šarlot Koloseumu“, a Bulsi su posle 4 poena prednosti na poluvremenu, polako, ali sigurno, u tom delu igre rezultatski „lomili“ susret. U jednom napadu gostiju iz Čikaga, lopta je u samom uglu terena došla do „Letećeg“ Majkla, koga je u toj situaciji u odbrani preuzeo Vlade Divac. Ranije tokom karijere Vlade je znao odlično u nekim trenucima da sačuva Džordana, na jednom susretu mu je čak udario i dve rampe, ali u ovoj situaciji jednostavno „nije imao šanse“…

Majkl Džordan je sjajnom fintom "prevario" Divca.
Majkl Džordan je sjajnom fintom „prevario“ Divca.

Namestio se Majkl Džordan kao da će šutirati, podigao se na prste i podigao loptu visoko, Vlade je u tom trenutku očigledno pomislio da sigurno sledi šut, pa je „poleteo“ ka Džordanu, što Majkl koristi da spusti loptu u dribling, prođe čeonom linijom pored Divca i na kraju izbegavši i Entonija Mejsona, lagano položi loptu u koš. I pojedini navijači domćih su akciju Džordana nagradili aplauzom, a posebno je oduševljen bio plejmeker gostiju Ron Harper, koji je „skakanjem“ sa klupe i sa visoko podignutim rukama proslavio fantastičan potez „Letećeg“. Čikago Bulsi su do kraja susreta rutinski sačuvali prednost i na kraju ubedljivo trijumfovali na tom meču najviše zahvaljujući Majklu, koji je meč završio sa postignutim 31 poenom.
Na mnogobrojnim listama najboljih poteza u karijeri „Letećeg“, akcija koju je Majkl Džordan izveo 10. maja 1998. godine na meču u Šarlotu uvrštena je među 50, pa čak često i među 30 najboljih u karijeri po mnogim procenama najboljeg sportiste svih vremena. Kako je izgledala fantatična minijatura Majkla Džordana, u kojoj je „žrtva“ bio Vlade Divac, možete pogledati na snimku koji je pred vama.  

Prethodni tekstFudbalski dresovi koji su pisali istoriju – 1. deo
Sledeći tekstViktor Korčnoj – Anatolij Karpov – Beg, „izdaja“, „magovi“ i epska borba za svetsku titulu